Hon blev kvicksilverförgiftad – nu hjälper hälsoprofilen andra att få kroppen i balans

Ett söndertrasat knä satte stopp för drömmen att bli fotbollsproffs. Så Johanna Bjurström bytte spår och blev en ”hälsohero” istället. Men allt började egentligen med diagnosen ulcerös kolit och en kvicksilverförgiftning.

Text: Marie Flodin
Foto: Ulf Berglund

Johanna Bjurström kan titulera sig bland annat hudterapeut, dermopat, homeopat, mikronäringsterapeut, PT och NLP-coach. Hon är utbildad inom både näringslära och funktionsmedicin och driver Holistic Health Academy, som erbjuder utbildningar med holistisk och funktionsmedicinsk inriktning. Själv kallar hon sig en superentreprenör inom hälsa och skönhet. En ”hälsohero” helt enkelt!

Men egentligen skulle Johanna bli fotbollsspelare. Damfotboll var inte så stort när hon växte upp, men med en pappa som hade spelat fotboll och två bröder som skulle bli fotbollsspelare (en av dem blev det), var det ganska självklart att hon också skulle spela fotboll.

Johanna Bjurström
Ålder
: 47 år.
Familj: Min man Fredrik och barnen Nathalie, 23 och William, 20 år.
Bor: I Höör.
Gör: Driver Holistic Health Academy. ”Jag brukar säga att jag är en superentreprenör inom hälsa och skönhet, en hälsohero!”

Drömmen gick i kras

När Johanna var i 18-årsåldern var hon en lovande spelare. Men så hände det där som inte fick hända. Under en match fastnade hon med dobbarna i gräset.

— På den tiden spelade damerna med en libero och jag fick en stabil dam över mig. Höger knä gick sönder: Korsband, ledband och menisk, säger Johanna.

Rehabiliteringen efter skadan blev lång och Johanna blev aldrig fotbollsspelare. Även om hon fortsatte att spela på en lägre nivå i över tio år till. Tills en läkare, efter att hon opererat knäet åtta gånger, spände ögonen i henne och sa: ”Du kommer inte att kunna gå när du är 40.”

— Då ställde jag skorna på hyllan för gott.

När Johanna var tvungen att ge upp fotbollsdrömmen tog hennes liv en lite annorlunda vändning. När hon skadade sig jobbade hon extra som fotomodell och när hon inte längre kunde spela satsade hon mer på det. Det resulterade i att hon var med i Fröken Sverige 1996.

— De ringde från Vecko-Revyn och sa att de ville ha med mig. Jag var med på några deltävlingar i Skärholmens centrum, blev Fröken Stockholm och fick tävla i Fröken Sverige (en titel som Annika Duckmark vann det året). Foto: Privat

Den som tror att det bara handlade om att stå på en scen och vara vacker tror fel. ”Fröknarna” fick i uppdrag att föreläsa för ungdomar om rökningens skadeverkningar och hur detta kunde påverka både utsidan och insidan.

— Jag åkte runt i skolor och stod framför ungdomar och visade håriga tungor och svarta lungor för att få dem att inte börja röka. Jag älskade det! Och jag började förstå att jag ville påverka och vara med och transformera människor.

LÄS ÄVEN: Jenny blev frisk tack vare dornmetoden: ”Nästan smärtfri efter första behandlingen”

Fick diagnosen ulcerös kolit

Under hela den här tiden hade Johanna stora problem med sin mage och med akne och eksem.

Som 12-åring hade hon fått diagnosen ulcerös kolit (kronisk blödande tjocktarmsinflammation).

— Jag har nog fått alla diagnoser man kan få när det gäller tjocktarmen. På 80-90-talet blev det vanligare med processad mat och fler fick problem med magen. Det var populärt att forska på mediciner för mage och tarm och det var hett med ulcerös kolit och IBS.

Fram tills hon var 15-16 år åkte hon in och ut på sjukhus med smärtor, uppblåst mage och förstoppning.

— Stress påverkade hur jag mådde. Mina föräldrar skildes under den här tiden, det var mycket som hände.

Samma år som Johanna fick sin diagnos hade hon varit hos tandläkaren och fått tio lagningar med amalgam. Efter ett tag började magen krångla.

— Amalgam omvandlas till en gas/ånga, som går ner i tarmarna och förstör mikrobiomet. Min mage slutade att fungera, jag fick mycket akne och eksem och jag letade efter de där fantastiska krämerna som skulle rädda mig.

Utbildade sig till hudterapeut

På den tiden var det ingen som förstod vad det var som hade orsakat Johannas mag- och hudproblem. Så hon fortsatte att äta sånt hon inte tålde, samtidigt som kvicksilver och andra tungmetaller belastade hennes kropp.

— Jag började fundera på varför jag fått alla problem. Jag var nyfiken på att förstå mer och började själv söka svar.

Efter gymnasiet utbildade Johanna sig till hudterapeut och öppnade sin första hudklinik. Hennes vision var att hjälpa människor med deras olika hudtillstånd, men hon upptäckte ganska snart att de krämer hon hade på hyllan inte räckte för att hjälpa vare sig kunderna eller henne själv.

Hon började förstå att vi människor går omkring med olika obalanser i kroppen och att man behöver jobba med hela människan, både utifrån och inifrån, för att må bra.

LÄS ÄVEN: Kinesiologi: Metoden som hjälper kroppen att läka sig själv

Hon kunde också se hur kroppen och huden påverkas av stress och negativa tankar.

— Det finns tre olika slags stress: Fysisk stress, om du till exempel har bråttom till jobbet, emotionell stress och stress mellan organen, som uppstår när du har gjort det första och andra länge. Om ett organ är nedsatt blir det obalans och ett organ kan ta energi från ett annat. Det kan till exempel leda till värk i kroppen.

Vad ska man göra åt det då?

— Man måste titta på olika delar och fråga sig själv: Vad behöver jag i livet? Vad vill jag? Vi kvinnor anpassar oss lite mycket. Men har du ingen egen plan har du någon annans plan, säger Johanna, och fortsätter:

— Jag har haft svart bälte i medberoende. Jag älskar missbruksmän. Jag upptäckte det för 15 år sedan och har jobbat mentalt med det. Nu är jag frisk från medberoende och behöver inte längre vara alla andra till lags.

Johanna betonar hur viktigt det är att prioritera sin egen tid, att få med det i kalendern.

— När jag för ett par år sedan tittade i min kalender var det bara alla andras saker i den.

Hon jämför det med säkerhetsgenomgången på flygplanet. Du måste sätta på dig din egen syrgasmask innan du hjälper någon annan. Annars orkar du inte med det.

Led av kvicksilverförgiftning

Det var när Johanna läste en artikel om amalgam som alla bitar till slut föll på plats. Det var amalgamet som var orsaken till hennes besvär!

— Jag hade blivit kvicksilverförgiftad och det skapade inflammation i tarmen med smärtor. Som följd blev det olika matintoleranser och matallergier och min hud var svårt belastad med akne och eksem.

Under tre år sanerade hon munnen från amalgam.

— Innan jag skulle till tandläkaren tog jag mig en sup, eftersom jag visste att alkoholen går till levern och då följer kvicksilvret med dit och levern kan ta hand om det. Jag drickar ju inte alkohol annars, så jag blev ju lite snurrig.

LÄS ÄVEN: Camilla behandlar smärta med IR-ljus: ”Tänk att en så enkel behandling kan hjälpa så många”

Hon boostade också kroppen med aktivt kol, glutation (en kraftfull antioxidant som skyddar kroppen från inflammation och gifter) och Chlorella. Selen kan också vara bra, eftersom det binder giftiga tungmetaller.

— Efter att tarmen varit inflammerad under så många år fungerade inte mina utsöndringsorgan — lever, njurar, hud, lungor och en del av tarmen. Och de måste fungera för att man ska få ut gifter ur kroppen och må bra. Amalgamet blev droppen.

Drabbades av benskörhet

Nu kan Johanna se att det fanns ett samband mellan den svåra knäskadan hon fick på fotbollsplanen, maten hon stoppade i sig, stressen att prestera och att hon gick med höga halter av kvicksilver och andra tungmetaller i kroppen, vilket skapade inflammationer.

— Mitt skelett släppte ifrån sig basiska mineraler för att kompensera den sura vävnaden som uppstod. Det gjorde att jag blev benskör.

Sedan 10 år tillbaka har Johanna inte längre någon amalgam i tänderna och kroppen har fått möjlighet att återhämta sig på riktigt. Tidigare hade hon en olustig känsla av att ”det är något som inte stämmer”. Nu har hon mer energi och känner sig piggare. Och hon kan äta all mat utan att få ont.

— Men jag äter inte vete och mjölk, som är inflammationsbildande, eftersom kroppen har ett minne. Vete idag har mycket mera gluten och tillsatser jämfört med förr och många får problem av det. Och så måste jag klappa lite extra på levern, eftersom den har fått stryk.

Kvicksilvret har påverkat barnen

Även om amalgamet är borta har det påverkat även hennes barn. Hennes dotter har också problem med magen.

— Hon var också kvicksilverförgiftad. Och min son har fått operera bort en bit av tarmen. De är fjärde generationens kvicksilverbarn.

Johanna berättar att man har sett att man minskar inflammationer i kroppen med 50 procent om man har 50 procent grönt på tallriken när man äter. Själv har hon varit både extrem vegan och levt på bara raw food i ett år.

— När jag började äta raw food började det knixa och knaka i kroppen. Den pratade med mig.

LÄS ÄVEN: Recept: Jordnötsrutor med choklad – enkelt raw food-godis

Hon hade ju varit ständigt inflammerad och lite bedövad.

— Nu kände jag mitt knä, det knakade, knixade och lät.

Men även om Johanna mådde bra av att äta raw food blev det för jobbigt i längden.

— Jag reser mycket och hade alltid med mig min juicepress, jag kunde inte gå ut och äta någonstans. Det blev en begränsning att jag behövde ta med mig hela hemmet när jag skulle åka någonstans. Till slut orkade jag inte. Hon är inte heller vegan längre. När hon närmade sig 50 kände hon att det inte funkade längre.

— Det handlar om åldern, om olika faser i livet. Det är bra att äta grönsaker, men nu behöver jag tillsätta kött. Men jag äter inte kött till varje måltid, och inte griskött.

Avslappnad syn på mat

Numera har Johanna en mer avslappnad inställning till mat.

— Jag tror på en helhetssyn, det handlar om mer än mat. Man belastar kroppen med vissa saker och kompenserar med andra, som till exempel mat och rörelse. Du ska tänka: Vad behöver jag för att må bra, för hälsa är individuellt.

Idag är Johanna helt frisk från sin tarmsjukdom, från sin kvicksilverförgiftning och sina hudproblem och hon är harmonisk och full av energi.

— Jag lägger mig klockan nio varje kväll och går upp klockan fem. Det är tack vare min man som jag har de här sovvanorna. Han går och lägger sig tidigt och går upp tidigt.

Tidigare var Johanna en sån som gärna satt uppe till sent på natten och jobbade.

— Jag tänke att jag skulle testa att lägga mig klockan nio. I början låg jag vaken och kunde inte sova, men efter två veckor var jag i fas, säger hon och fortsätter:

— Det jag tidigare gjorde på sena kvällar eller på natten gör jag på en halvtimme på morgonen. Jag yogar, tränar eller tar en promenad. Eftersom min man går hemifrån tidigt har jag min egentid då.

Vikten av att ha ett bra mindset

Johanna är inte heller benskör längre. Många tror att det inte går att göra något åt benskörhet, är man benskör så är man. Men Johanna säger att det inte stämmer. Träning hjälper till exempel till att stärka skelettet.

— Cellsalter kan också hjälpa mot benskörhet. Det är salter som går rätt ut i cellerna som bygger våra organ.

Hon menar att det handlar om att många har ett ”fixed mindset”, att de har utgångspunkten att saker inte kan förändras.

— Men man kan absolut transformeras. Man kan skapa sitt eget liv om man är nyfiken och vill hitta lösningar, säger hon och fortsätter:

— Man säger ofta att man inte kan bli frisk från ulcerös kolit. Men jag är ett levande exempel på att det går.

LÄS ÄVEN: Fyra år efter osteoporosdiagnosen: ”Jag ser mig inte mig som sjuk”

Johannas 5 hälsonycklar

  1. Träna på att djupandas varje dag.
  2. Tugga maten ordentligt, så tar du upp näringen bättre och får bättre matsmältning.
  3. Meditation och reflektion i vardagen.
  4. Avgifta/detoxa dig regelbundet. Då ser du till att cellmiljön mår bra.
  5. Gå på din egen väg/din egen plan och ingen annans.

Bra råd när du ska välja hudvårdsprodukter

  • Innehållsförteckningen är ju ”grekiska”, men du kan titta efter produkter med få ingredienser, som är så naturliga som möjligt. Och tänk på att olika oljor ofta har latinska namn, som kan låta konstiga.
  • Titta efter ekoprodukter med få ingredienser och aktiva ämnen som passar just din hud.
  • Ett tips är att göra en grundlig hudanalys för att få veta vad du behöver. Och tänk på att din hudtyp kan förändras på ett år. Den kan behöva olika saker beroende på årstid. På vintern är huden torrare och då kan du behöva tillsätta mer olja, äta bättre fetter och dricka mer vatten. Dessutom är det viktigt att se helheten, inifrån och ut.