Mia har sprungit varje dag i 5 år: ”Går det inte bra idag får jag en ny chans imorgon”

För fem år sedan gav sig Mia Strand ut i löpspåret. Sedan dess har hon inte slutat springa. Många tror att det är påfrestande att behöva ge sig ut vareviga dag, men för Mia är det tvärtom. Det ger ett lugn och en rutin att luta sig mot.

För fem år sedan gav sig Mia Strand ut i löpspåret. Sedan dess har hon inte slutat springa. Många tror att det är påfrestande att behöva ge sig ut vareviga dag, men för Mia är det tvärtom. Det ger ett lugn och en rutin att luta sig mot.

Text: Jessika Devert
Foto: Karin Wildheim

För 17 år sedan fick Mia Strand sitt andra barn. Och reumatism. Värk och stelhet i lederna gjorde att hon var begränsad i hur hon kunde röra sig och på vilket sätt. Fram till att hon var tjugofem år gammal tränade hon mycket, främst fri­idrott, men jobb och familj tog över. Och sedan värken. Men nu ville Mia ändå hitta ett sätt att motionera som fungerade.

— Jag ville komma igång igen, men det var krångligt. Smärtan gjorde det svårare och jag var rädd att jag gjorde mer skada än nytta. Jag gick till läkaren, som sa att det inte var någon fara att träna, jag var bara tvungen att hitta min träningsform, säger Mia.

Mia Strand
Ålder: 52 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Chef för Komvux i Göteborgs stad.
Familj: Make Christer, döttrarna Rebecca och Cajsa-Stina, bonussönerna Mattias, Calle och Andreas.

Hon började med promenader och fick väldigt ont i fötterna efteråt. Men eftersom Mia inte är speciellt rädd för smärta — och hade fått ok från doktorn — körde hon på. Och efter ett par månader gick det bättre. Då vågade hon sig på att springa. En kortare runda på knappt två kilometer, ett par tre gånger i veckan. Det fungerade bra, Mia kunde till och med öka distansen och orkade mer. Men så kom vardagen emellan, med mera jobb och fler aktiviteter med familjen. Det blev allt längre mellan löpturerna.

— Det funkade inte, jag fick ingen ordning på det och det var då jag bestämde att jag skulle ta mig ut en runda varje dag, om än bara en kort. Det blev enklare. Jag behövde inte fundera på om jag hade tid, jag skulle bara ut.

Det var den 29 oktober 2015. Hon sprang varje dag i 10 dagar, sedan 30, 60, 90 dagar. Hon satte upp ett nytt mål: Hon skulle springa varje dag i 100 dagar. Nästa mål blev att springa varje dag i ett år. Nu har det gått fem!

— Jag tänkte att det här var ju helt stolligt, att springa varje dag. Kunde det verkligen vara bra? Så jag googlade på det och insåg att det är en grej! Det kallas runstreak och det är massor av människor som håller på med det, säger Mia.

Runstreak innebär att du springer minst 1,6 kilometer varje dag, alltså en mile, oavsett var du är och vad du gör. Och det är det som gör det enkelt, åtminstone för Mia.

— Jag behöver inte dividera med mig själv längre, jag bara gör det. Jag kan känna innan att det känns tråkigt, men det spelar ingen roll. Jag ska ut och springa i alla fall. Fördelen är också att om det gått dåligt en dag, om det känts tungt och jag inte orkat som jag trodde att jag skulle, så gör det inget för jag ska ändå ut dagen efter och då kommer det antagligen gå bättre. Jag får en ny chans direkt.

I början av Mias runstreak hade hon som mål att springa några lopp av olika längd. Hon har sprungit både halvmaror och maraton, något hon aldrig trodde att hon skulle klara. Numera är det inte en drivkraft att tävla, det handlar mer om att hon ska må bra och ha god grundkondition.

— Jag sprang inte ett enda lopp under förra året, även om jag tycker det är roligt. Min reumatism är klart mycket bättre nu och att springa passar mig. Jag provade padel häromdagen och herregud vad ont jag fick efteråt! Men löpning behärskar jag, och jag ser oftast fram emot mina turer, med musik eller en podd i öronen.

Ibland springer Mia med sin man Christer, men oftast ger hon sig ut ensam i löpspåret. Hon tycker om att disponera tiden i spåret som hon vill och att inte behöva anpassa sig efter någon annan.

Den största skillnaden sedan Mia började springa varje dag är inte fysisk, utan mental. Alla vardagshinder som vi är bra på att sätta upp för oss för att slippa träna, dem har hon kommit över.

— Jag hade många sådana hinder! Att jag inte kunde springa direkt efter maten eller att jag inte ville springa på morgonen utan frukost, men nu har jag gjort både och, och det går utmärkt. Men jag anpassar min löpning efter förutsättningarna. Förra våren var det mycket pollen och då sprang jag väldigt långsamt för att orka, säger hon.

Oavsett om Mia är på semester, bortbjuden eller på konferens utomlands planerar hon in sin löptur. Kanske inte exakt var hon ska springa men att hon ska det. Det har gjort att hon hamnat på ställen hon aldrig skulle få uppleva om hon turistat som vanligt. Hon använder sig inte alltid av gps eller kartor i telefonen utan ger sig bara iväg ut. Hon tar sikte på busslinjer och följer små slingriga vägar där hon är. En gång när hon landat i Berlin för en konferens var hon trött och lite sliten och det började bli mörkt ute, men hon drog på löparskorna och gav sig ut.

— Jag sprang och tog ibland en paus för att orientera mig och hamnade i en fin park. Den hade jag inte fått se om jag inte gett mig ut. Jag upplever genom att springa.

Det har hänt att hon sprungit inomhus på hotellrum, och en gång mellanlandade hon på Los Angeles flygplats där hon sprang fram och tillbaka mellan de olika terminalerna för att få ihop sina löpsteg. Men det kräver planering förstås. Just den gången hade hon löparskorna i handbagaget och lätta kläder på sig så hon slapp byta om.

Alldeles snart är det femårsjubileum för Mias runstreak. Och ska man springa varje dag så betyder det VARJE dag. Även om det kanske inte alltid är lika roligt.

— Det är klart det inte är jättekul klockan halv sex på morgonen, när det är kolsvart ute och blötsnö. Då tänker jag ibland att varför gör jag det här? Men då brukar jag dra på mig kläderna och tänka att jag ska se hur det är just idag och så får jag ta nya beslut sedan. Och efteråt är jag alltid nöjd, så då vill jag inte sluta.

Mias 5 bästa tips till dig som vill börja springa

  1. Ställ lagom krav på dig. Det är bättre att du springer eller går en kort stund än inte alls.
  2. Spring inte för fort, du får inte bättre hälsa för det.
  3. Öka inte på för fort och bli inte för ivrig. Låt kroppen hänga med och ta det lugnt.
  4. Om du har svårt att komma upp på morgonen och springa, lägg fram kläder och skor redan kvällen innan så du bara kan hoppa i dem och ge dig ut.
  5. Ta hand om dina fötter! Gör tåhävningar, vrid och stretcha fötterna och köp ordentliga skor.

Läs även:

Gör löpningen till en lek – 12 enkla och motiverande knep som fungerar

Prova det här om du har ont i ryggen: 3 enkla yogaövningar (som vem som helst kan göra)

Övertränar du kroppen? Så här länge behöver du vila efter ett pass