Yngre hjärna med konditionsträning – Så mycket behöver du röra på dig

Träning förknippas mer med kropp och vikt än med hjärnhälsa. Men motion ökar cirkulationen i hjärnan och rensar den bland annat från slaggprodukter. Att träna kan faktiskt vara avgörande för din hjärnhälsa.

Text: Stine Troense
Foto: Getty Images

Din hjärna blir mer effektiv och funktionell när du är fysiskt aktiv. Men du kanske inte inser det eftersom din hjärna inte reagerar omedelbart och på samma direkta sätt som till exempel ditt hjärta och dina lungor gör när du anstränger dig.

— Motion är bra för hjärnan eftersom det ökar blodflödet till hjärnan. Hjärnan är ett organ precis som alla andra organ i kroppen. Vi vet att motion är bra för hjärtat och lungorna, så det är klart att det också är bra för hjärnan. Den har också en blodförsörjning, nerver, centra, enzymer, hormoner och så vidare som måste produceras och skickas runt med blodet, förklarar Charlotte Søderberg, som har en magisterexamen i idrottsvetenskap och psykologi.

Hon påpekar också att ett ökat blodflöde effektivt rensar hjärnan från slaggprodukter, precis som det gör i kroppens övriga organ.

Träning förbättrar kognitiva funktioner

Att motion ökar cirkulationen till hjärnan är ingen ny kunskap. Vi vet också sedan relativt lång tid tillbaka att hjärnan är som en muskel; ju mer du tränar, desto mer växer din hjärna. En större hjärna är bättre på att lära sig nya saker och komma ihåg vad man har lärt sig.

LÄS ÄVEN: Trappträning: Snabbt, enkelt och roligt sätt att komma i form

Träning hjälper också till att upprätthålla hjärnans kognitiva funktioner — och i sin tur förebygger träning demens. Ändå förknippas motion fortfarande mer med kropp och vikt än med hjärnhälsa.

— Tyvärr har vi fokuserat på de fysiska fördelarna med motion. Motion ansågs en gång i tiden vara ett effektivt sätt att gå ner i vikt, men kosten står för cirka 75 procent av viktminskningen. Motion är bra för kroppen, men om du frågar mig är motion mer avgörande för hjärnans hälsa. Att motionera är faktiskt det mest omvälvande du kan göra för din hjärna, säger Charlotte Søderberg.

Konditionsträning föryngrar hjärnan

Charlotte Søderberg rekommenderar träning som får upp pulsen om du är intresserad av en föryngrande effekt på hjärnan.

— När du utför kardiovaskulär träning (då du rör på dig för att uppnå maxpuls) förlängs dina telomerer. Telomererna, som finns i varje cell i kroppen, är ändarna på DNA-strängarna och de blir kortare med åldern. Ju kortare telomerer, desto äldre fysik.

LÄS ÄVEN: Bättre kondition och starkare muskler med stavgång: ”Gör underverk”

Så du kan faktiskt springa och cykla dig till en yngre hjärna, säger hon och fortsätter:

— Med en ung hjärna kan du klara dig bra i vardagen. Du kan bättre hantera din ekonomi och ditt pensionssystem, och i trafiken kan du orientera dig snabbare och fatta rätt beslut.

3 av träningens positiva effekter på hjärnan

1. Du lär dig bättre

När du tränar producerar du proteinet BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor). BDNF är hjärnans gödningsmedel för hjärnceller. Faktum är att BDNF är så bra att man har försökt framställa det i pillerform, men laboratoriekemi är inget jämfört med biokemi. Om man häller BDNF över hjärnceller i en petriskål i ett labb kan man helt enkelt se hjärncellerna gro. När BDNF finns i hjärnan får de många hjärncellerna också bättre kontakt med varandra, vilket är en enorm fördel när man ska lära sig nya saker.

Tror du att det du redan vet och kan är tillräckligt? Det kanske det är. Men om du till exempel börjar lära dig ett nytt språk, spela fiol eller laga en cykel kopplar du samman hjärnceller som kanske inte har varit sammankopplade på länge eller någonsin — och det gör att du bättre kan förstå till exempel en ny app, bruksanvisning eller ett stickmönster. Att kunna tillägna sig ny kunskap handlar också om livskvalitet. Och om att utvecklas som människa.

2. Du minns bättre

När du tränar växer din hjärna eftersom du skapar nya hjärnceller. Varje dag skapar vi cirka 1 400 nya hjärnceller i hippocampus, som är hjärnans minnescentrum. Träningsstudier har visat att vi kan skapa dubbelt så många hjärnceller i hippocampus när vi tränar regelbundet. Att skapa nya hjärnceller är viktigt eftersom det kort sagt gör att du kommer ihåg vad du lär dig. Minne och inlärning går hand i hand.

3. Du minskar stress

Hormonet kortisol byggs upp i blodet när man är stressad under en längre tid. Personer med höga kortisolnivåer har sämre minne och en något mindre hjärna eftersom de har färre hjärnceller. Det mindre kända ämnet kynurenin finns också i blodet och höjs också av stress (och psykiska störningar som ångest och depression). När du tränar tränas dina muskler och de producerar olika nya enzymer som cirkulerar i blodet och påverkar kynurenin och bryter ned det till kynurensyra — så att det inte kan komma in i hjärnan och skada den.

Källa: Charlotte Søderberg, magister i idrottsvetenskap och psykologi.

LÄS ÄVEN: Börja paddla kajak: Så kommer du igång

3 snabba frågor till experten

Charlotte Søderberg har en magisterexamen i idrottsvetenskap och psykologi, är motivationscoach, föreläsare och författare till boken ”Motioner din hjerne” från Muusmann Forlag.

Hur mycket motion behöver jag?
– All rörelse har en effekt på hjärnan. Bara att resa sig från kontorsstolen och arbeta stående gör din hjärna sju procent mer effektiv. Det finns ingen universallösning, men om du får upp pulsen en halvtimme till 45 minuter om dagen, fem gånger i veckan, är du i god form.

Jag har fler år bakom mig än framför mig. Så varför är motion viktigt?
– Du skapar hjärnceller till den dag du dör. Du skapar bara fler om du rör på dig. Oavsett din ålder. Så nej, det är aldrig för sent att börja springa, promenera, ro, simma eller utöva annan konditionsträning.

Hur snabbt känner man av effekterna på hjärnan?
– I allmänhet efter några månader. Men det beror på vilka effekter på hjärnan vi talar om, ditt allmänna hälsotillstånd och hur din hjärna mådde innan du började röra på dig (mer). Att ta trapporna just nu ökar din koncentrations- och inlärningsförmåga. Du kan till exempel träna precis innan en lektion eller ett prov. Du kommer att prestera bättre. Det har bevisats gång på gång.

LÄS ÄVEN: Prova tantparkour: En rolig träningsform som släpper lös barnet inom dig