Quinoabullar med spagetti

Quinoan kändes exotisk för oss svenskar när den hittade hit från Sydamerika, men numera är de snygga och supernyttiga fröna en stapelvara även här. Varför inte prova dem som vegobullar i en härlig spaghetti?

Recept Eleonora von Essen Foto Björn Tesch

Quinoabullar med spagetti

4 portioner | Tid 45 minuter

Du behöver

1 lök
1 vitlöksklyfta
250 g skogschampinjoner
1 msk olja
1 dl valnötter
1 dl färsk timjan, repad
1 dl färsk basilika, blad
4 dl kokt svart quinoa, 1 1/2 dl okokt
1 ägg
2 dl riven parmesan
1 dl pankoströbröd
1/2 tsk salt
olja eller smör till stekning

Till servering

4 tomater
4 portioner nykokt spagetti
god olivolja
parmesan, riven
nymalen svartpeppar

Gör så här

1 Skala och hacka lök och vitlök. Skär svampen i bitar. Fräs allt i olja i en stor panna tills det mjuknat och fått lite färg. Låt svalna. Mixa snabbt tillsammans med valnötterna och örterna, men låt inte massan bli för finfördelad.

2 Häll massan i en skål och rör i kokt quinoa, ägg, riven parmesan, panko och salt. Låt stå kallt i 15 minuter. Forma massan till bollar. Stek dem i lite olja eller smör i en nonstickpanna tills de fått fin färg runtom.

3 Lägg upp nykokt spagetti på tallrikar. Riv tomaterna på ett grovt rivjärn, en över varje tallrik. Ringla över lite god olivolja, strö över parmesan, peppra och lägg på quinoabullar. Toppa gärna med lite färska örter.

Tips: Vill du spara tid? Forma biffar av quinoamassan istället för bullar. 

 

Värt att veta

  • Quinoa är en ört, och det är de röda, svarta eller vita fröna som är vanligast att hitta i butik. De utgör ett bra alternativ till kolhydratkällor som potatis, ris, pasta och bröd. Quinoa är glutenfri och rik på protein, vitaminer och mineraler. Eftersom quinoa är väldigt rik på kostfibrer mättar den också länge.
  • Quinoa är enklast att äta kokt men går även att grodda och puffa, läs på nätet hur man gör!
  • Välj färg på quinoan utifrån vad du ska ha den till – den vita sorten blir något mjukare och är därför perfekt att använda istället för ris eller i gröten, medan de svarta och röda fröna blir något fastare och är goda i sallad. 

Nötbakad blomkål med sötpotatispuré

Asiatiska sötpotatisbiffar

Vit sparrissoppa med örtolja

Spenatsoppa med majstopping