Recept: Grönsakslasagne och rotsellericarpaccio

Vi fortsätter på det gröna, italienska temat även denna vecka. Den klassiska lasagnen gör vi en grönsaksvariant av istället, och carpaccion blir vegetarisk när köttet byts ut mot rotselleri.

Recept: Grönsakslasagne och rotsellericarpaccio

Recept Cecilia Davidsson Foto Eva Hildén


Grönsakslasagne utan ugn

8 portioner | Per portion: 344 kcal / 5 g protein / 31 g fett / 11 g kolhydrater / 5 g fibrer

Detta blir magiskt gott! Lasagnen har fin textur och går faktiskt ganska fort att tillaga. Räds inte den långa ingredienslistan, för du har nog de flesta råvarorna hemma. Smakerna är klassiska, men du slipper vänta på ugnstid. Den är näringstät, rik på enzymer, fibrer och goda bakterier.


Du behöver: 

Bechamelsås:
150 g blomkål, ångad
1 dl pinje
2–3 msk b-jäst
1 ½ dl mandelmjölk eller havremjölk
2 msk citronjuice
1 kapsel probiotika
1 tsk lökpulver
½ tsk örtsalt svartpeppar från kvarn

"Nötfärssås":
6 soltorkade tomater (torkade, ej inlagda i olja men blötlagda några timmar)
2 dl nötter, t ex valnötter, blötlagda 4 timmar
1 tsk torkad oregano
1 tomat
1–2 medjooldadlar, utan kärna
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
svartpeppar från kvarn
1 zucchini
2 avokador
10 oliver
50 g spenat
10 g basilika, hackad

Marinad:
3 msk citronjuice
2 msk olivolja
1 tsk lökpulver
3 msk färsk oregano


Gör så här:

1 Bechamelsåsen: Mixa samtliga ingredienser i en blender till en slät krämig vit sås. Jag valde att göra den lite lösare. Önskar du fastare konsistens så minska mängden mandelmjölk.

2 Nötfärssås: Hacka de soltorkade tomaterna grovt. Skölj nötterna. Hacka tomaten.

3 Använd en matberedare och mixa soltorkade tomater, nötter, oregano, tomat, dadel, vitlök, olivolja och svartpeppar till en chunky "nötfärssås".

4 Använd en mandolin och skär zucchini och avokado i tunna skivor.

5 Pudra örtsalt på zucchinin. Låt stå tills lasagnen ska monteras, då mjuknar zucchinin något och släpper vatten, så torka ev av den med hushållspapper.

6 Skär oliverna i mindre bitar. Blanda spenat och hackad basilika.

7 Rör ihop citronjuice, olivolja, lökpulver och hackad oregano till marinaden.

8 Montera lasagnen i en form eller portionsvis direkt på tallriken: Varva zucchini, nötfärssås, zucchini, nötfärssås, avokado, spenat/basilika, bechamelsås, zucchini, nötfärssås, bechamelsås, oliver, basilika. Ringla till sist över marinaden och ta några tag med svartpepparkvarnen.

9 Förvara lasagnen i rumstemperatur om den ska serveras inom några timmar och svalt om den har tillagats en dag i förväg.

Vegetarisk grönsakslasagne utan ugn. Foto: Eva Hildén.


Rotsellericarpaccio

4 portioner | Per portion: 77 kcal / 1 g protein / 6 g fett / 5 g kolhydrater / 3 g fibrer

Rotselleri är en riktigt användbar rotgrönsak! Den passar bra att användas i soppa, röra eller som här lagas hel och serveras med smakrik topping. Denna rätt är perfekt som förrätt eller som del av en smakrik buffé. Rotsellerin är rik på bland annat vitamin K och det är en fördel att äta den tillsammans med fett.


Du behöver:
300 g rotselleri
1 msk balsamvinäger
1 vitlöksklyfta
1 tsk rökigt paprikapulver
½ tsk örtsalt
1 msk olivolja

Till servering:
60 g kapris, stekt i olivolja
20 gram rucola


Gör så här:

1 Sätt ugnen på 160 grader.

2 Skala rotsellerin. Lägg den i en ugnsfast form och baka den mitt i ugnen i 1 timma.

3 Rör samman balsamvinäger, pressad vitlök, paprikapulver, örtsalt och olivolja i en skål.

4 Stek kaprisen i olivolja på medelhög värme tills den blir frasig på utsidan.

5 Använd en mandolin för att skära rotsellerin, cirka 3 mm tjocka skivor. Lägg ut dem på en plåt eller ett vackert fat. Pensla rotsellerin med balsamvinägerdressing, toppa med rucola och kapris.

Vegetarisk rotsellericarpaccio. Mums! Foto: Eva Hildén.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!