6 skäl till att förlåta den som kränkt dig

Har du svårt att förlåta? Då är du långt ifrån ensam. Men när du släpar runt på gammalt groll är det faktiskt mest dig själv det går ut över. Se här, varför du ska förlåta – och hur du blir bättre på det.

6 skäl till att förlåta den som kränkt dig

Text Pernille Lewinsky Kofoed 
Foto Getty Images
  

1.
Du får frid i sinnet. 

Det du inte kan förlåta upptar mycket av dina tankar och påverkar både ditt psykiska och ditt fysiska välbefinnande. För att få frid och ro i kroppen och komma vidare med ditt liv är det därför viktigt att släppa taget om ilskan. 

2.
Du får en bättre relation till dem du förlåter.  

Din pojkvän, din man, dina syskon eller en nära väninna. De, som sårar eller skadar dig, är ofta människor som betyder något för dig eller står dig nära. Om du inte förlåter riskerar du att ert förhållande skadas eller i värsta fall går i kras, och att du därmed förlorar en nära relation.

3. 
Du hjälper dem du förlåter. 

Särskilt när vi såras av våra nära och kära kan det förstöra väldigt mycket att hålla fast vid kränkningen. Om du har konfronterat personen med hur det påverkade dig att han eller hon svek dig, och om vederbörande har ångrat sig och bett om ursäkt, då kan förlåtelse vara den stora förlösaren. Förlåtelsen kan befria honom eller henne och ni kan vidareutveckla er relation.

4.
Du får större förståelse för mänskliga fel. 

Vi är ofta mycket kritiska mot oss själva och har ofta svårt att förlåta oss själva att vi inte är perfekta. Men det gör det svårare att förlåta andra. Att förlåta dig själv är inte samma sak som att ge dig själv tillåtelse att uppföra dig hur som helst, men för att kunna förlåta andra måste du också kunna förlåta dig själv.

5.
Du får mer energi. 

När du bär på förbittring hoppas du kanske på att straffa personen som har sårat dig. Ofta slutar det i stället med att du straffar dig själv med vredeshormoner, som åker runt i kroppen, och en spiral av negativa tankar som påverkar dig mentalt och fysiskt och tömmer dig på energi.

6.
Du hjälper dem som har hamnat i kläm i konflikten. 

Om det är några vi gärna vill förlåta är det våra barn. Om du inte kan förlåta din partner och det leder till att ni skiljs, eller om du inte kan förlåta ditt ex och ni därför får en dålig kommunikation kring era gemensamma barn, slutar det ofta med att det går ut över dem.

Källa: Ulla Hinge Thomsen, journalist och författare till boken "Tilgiv" (förlåtelse).

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!