Multitasking – en myt!


Multitasking – en myt!

Du sitter i ett öppet kontorslandskap och försöker fokusera på rapporten som snart ska vara klar — samtidigt som kollegan bredvid pratar i telefon och mejlnotiserna poppar som popcorn på din datorskärm. Kommer rapporten att bli klar innan du går hem? Nej, troligtvis inte. Känner du dig misslyckad över att inte vara som ”alla andra”, multi-taskarna som toppar chefernas önskelista? Säkert.   

Men faktum är att det där håller på att vända, menar Johan Bergstad, psykolog, föreläsare och en av Sveriges främsta experter på fokusträning. I sin nya bok Hjärnfokus — så blir du lugn, kreativ och fokuserad, skriver han: ”multitasking är konsten att sabba mycket samtidigt”, ett faktum som många företag nu börjat få upp ögonen för. Troligtvis eftersom de sett konsekvenserna: medarbetare som blir långsammare och mer lättirriterade, som lätt tappar fokus, fattar sämre beslut, blir mindre kreativa och prioriterar och presterar sämre. 

I boken nämner Johan flera exempel på företag som valt att tänka om. På Ikea i Älmhult fick till exempel de anställda möjlighet att fokusträna tio minuter per dag, och efter åtta veckor rapporterade de själva att stressnivån sjunkit med 27 procent och fokus ökat med 20 procent. 

— Intresset för fokusträning — mindfulness — har ökat enormt de senaste tio åren, sannolikt eftersom behovet också har ökat, berättar Johan. 

För det är inte bara på jobbet som koncentrationen bryts. Den digitala utvecklingen har gjort oss ständigt uppkopplade och därmed också oupphörligt utsatta för distraktioner. Att skaffa sig ”digital disciplin” ser Johan som helt avgörande för att vi ska kunna leva med glädje, fokus och balans i livet. 

— Jag brukar rekommendera SANS — stäng av notiserna snarast! Då slipper du oerhört många störningsmoment. Studier visar att det i snitt tar 15 minuter att återfå koncentrationen om man blivit avbruten av till exempel ett mejl eller sms. 

I Johans bok finns också en mängd olika övningar, som riktar fokus mot andningen och kroppen. 

— Det är ett jättebra sätt att bli mer närvarande. Genom att fokusera på andningen lugnas hjärnans tankeverksamhet och vi kan se saker klarare. 

Dessutom håller vi oss friskare. 

— Genom att mäta förekomsten av vita blodkroppar har forskare kunnat konstatera att de som övat mindfulness i åtta veckor fick ett bättre immunförsvar än de som inte gjort det, berättar Johan.

Multitasking – en myt!
Johan Bergstad är psykolog, föreläsare och en av Sveriges främsta experter på fokusträning. (Foto: Johanna Hanno)

10 tips för ökat fokus!

1. Låt morgnarna vara mobilfria. 

2. Stäng av notiserna och kolla mejlen max tre gånger om dagen. 

3. Gör komplexa uppgifter när du har som mest energi på dagen. 

4. Gör en VÄV-lista. Vad är viktigast idag? Skriv ner tre punkter och håll dig till dem. 

5. Sätt en klocka på 25 minuter och jobba utan avbrott tills den ringer. Ta sedan 3–5 minuters paus. Upprepa fyra pass och ta sedan en längre paus på 15–30 minuter. 

6. Välj being-mode istället för doing-mode så ofta du kan. Skynda inte hela tiden framåt, utan var när-varande i nuet. 

7. Se på fokusträning som all annan träning och tillåt dig själv vara en ”långsam elev”. 

8. Odla känslor som tacksamhet och vistas i miljöer som präglas av tillit och vänlighet. 

9. Öva på acceptans Se saker som de är och låt lämpliga handlingar komma ur det. 

10. Ät hälsosamt och rör på dig regelbundet. 

 

Övningarna i Johan Bergstads bok hittar du även i appen Hjärnfokus och på sajten www.hjärnfokus.s