Text Pernille Lewinsky Kofoed
Foto Getty Images
1. Du får frid i sinnet.
Det du inte kan förlåta upptar mycket av dina tankar och påverkar både ditt psykiska och ditt fysiska välbefinnande. För att få frid och ro i kroppen och komma vidare med ditt liv är det därför viktigt att släppa taget om ilskan.
2. Du får en bättre relation till dem du förlåter.
Din pojkvän, din man, dina syskon eller en nära väninna. De, som sårar eller skadar dig, är ofta människor som betyder något för dig eller står dig nära. Om du inte förlåter riskerar du att ert förhållande skadas eller i värsta fall går i kras, och att du därmed förlorar en nära relation.
3. Du hjälper dem du förlåter.
Särskilt när vi såras av våra nära och kära kan det förstöra väldigt mycket att hålla fast vid kränkningen. Om du har konfronterat personen med hur det påverkade dig att han eller hon svek dig, och om vederbörande har ångrat sig och bett om ursäkt, då kan förlåtelse vara den stora förlösaren. Förlåtelsen kan befria honom eller henne och ni kan vidareutveckla er relation.
4. Du får större förståelse för mänskliga fel.
Vi är ofta mycket kritiska mot oss själva och har ofta svårt att förlåta oss själva att vi inte är perfekta. Men det gör det svårare att förlåta andra. Att förlåta dig själv är inte samma sak som att ge dig själv tillåtelse att uppföra dig hur som helst, men för att kunna förlåta andra måste du också kunna förlåta dig själv.
5. Du får mer energi.
När du bär på förbittring hoppas du kanske på att straffa personen som har sårat dig. Ofta slutar det i stället med att du straffar dig själv med vredeshormoner, som åker runt i kroppen, och en spiral av negativa tankar som påverkar dig mentalt och fysiskt och tömmer dig på energi.
6. Du hjälper dem som har hamnat i kläm i konflikten.
Om det är några vi gärna vill förlåta är det våra barn. Om du inte kan förlåta din partner och det leder till att ni skiljs, eller om du inte kan förlåta ditt ex och ni därför får en dålig kommunikation kring era gemensamma barn, slutar det ofta med att det går ut över dem.
Källa: Ulla Hinge Thomsen, journalist och författare till boken ”Tilgiv” (förlåtelse).
Vägen till förlåtelse
Acceptera
Att acceptera är att förlåta. Om du inte accepterar den verklighet du befinner dig i kan du inte försonas med den.
Känslor
Tillåt dig att känna ilska. Om du aldrig riktigt har tillåtit dig själv de ”dåliga” känslorna över det som har skett, kommer de att ligga kvar och pysa och därmed stå i vägen för förlåtelsen.
Beslut
När du har accepterat och sett ilskan i ögonen, kan du välja att antingen hålla fast vid din rättmätiga ilska och bära den med dig. Eller så kan du (försöka) förlåta.
Perspektiv
Börja med att ta itu med det som har hänt, men sett ur motpartens perspektiv. Använd all den kunskap du har samlat på dig och all den empati och förståelse du kan uppbåda till att skapa en ny bild av det som skett.
Avsked
Det kommer en tidpunkt då du har tänkt, känt, talat och kanske gråtit – du har bearbetat det som skett. Nu är det dags att släppa taget och säga farväl.
Försoning
Hur långt ska förlåtelsen gå? Ska ni vara vänner, ett kärlekspar eller tajta familjemedlemmar igen – eller ska ni bara kunna vistas i samma rum då och då? Vill du bara ha den frid försoningen kan ge dig? Och hur mycket behöver du den andra? Förlåtelse och försoning är inte samma sak.
Formulering
Att säga ”Jag förlåter dig” kan vara både mycket högtidligt och helt utan mening. Men att säga ”Jag förlåter dig” kan också vara ett sätt att känna att det är det du gör.