Dadlarnas söta och goda smak har fått många att ifrågasätta om de verkligen är så nyttiga och bra för hälsan. Faktum är att dadlar innehåller massor av viktiga näringsämnen som din kropp behöver. Den låga fetthalten och höga fiberinnehållet tillsammans med den söta smaken gör dadlarna utmärkta att äta som mellanmål eller ha i bakverk och middagar!
Text: Anette Skarpaas Ramm Foto: Getty Images
Myt 1: Dadlar innehåller så mycket socker att det går lika bra att äta godis istället
När vi äter dadlar får vi också i oss fibrer, vitaminer och mineraler, vilket vi inte får när vi äter godis. Dadlar är närings- och energirika. Smågodis bidrar bara med energi. Så dadlar är absolut ett näringsmässigt bättre val.
Myt 2: Du bör undvika dadlar om du inte vill gå upp i vikt
Dadlar smakar väldigt sött, så det behövs inte jättemycket för att tillfredsställa sötsuget. Samtidigt är det en energirik matvara, så stora mängder kan öka det totala energiintaget och leda till energiöverskott, som med tiden resulterar i viktökning. Det är därför klokt att inte äta för mycket dadlar om du vill hålla vikten nere.
Myt 3: Dadlar bör bara användas till dessert
Dadlar kan även användas som mellanmål eller sötningsmedel i måltider. Eftersom dadlarna även bidrar med andra näringsämnen än socker är de utmärkta som sötningsmedel i frukostflingor, smoothies och energibollar. Fibrer från dadlarna är också näring för bakterierna i tjocktarmen och kan bidra till en god bakterieflora.
Myt 4: Det går lika bra att använda socker som dadlar när du gör egna energibarer
Poängen med energibarer är att de ska ge snabb energi när det behövs, till exempel vid långa träningspass. Det är lika mycket energi i socker från dadlar som i rent socker, så med bara energi i fokus fungerar båda lika bra. Men eftersom dadlar samtidigt innehåller en rad vitaminer, mineraler och andra nyttiga ämnen är dadlar ett näringsmässigt bättre alternativ.
Hur ofta kan jag äta torkade dadlar?
Det finns ingen övre gräns för hur mycket dadlar man kan äta. Om du äter dadlar istället för godis och snacks med lägre näringsinnehåll och mer tillsatt socker är dadlarna ett bra alternativ dagligen. Dadlar kan också vara ett snabbt mellanmål för påfyllning av energi i samband med träning.
Vad innehåller dadlar egentligen?
Torkade dadlar har ett högt innehåll av fibrer, kalium, koppar och vitamin B6, Dadlar bidrar även med bland annat magnesium, jod och järn.
Tabellen visar rekommenderat intag av ett urval av näringsämnen, innehållet i 100 gram torkade dadlar (5–6 stora dadlar) samt hur stor andel av det rekommenderade dagliga intaget av de olika näringsämnena som täcks av ett intag av 100 gram torkade dadlar.
Torkade dadlar | Rekommenderat per dag | 100 g dadlar ger | Andel av rekommenderat intag per dag (%) |
Energi | 2305 kcal | 299 kcal | 13 |
Kolhydrat | 259–346 g | 74 g | 21,4–28,6 |
Kalium | 3 100 mg | 700 mg | 22,6 |
Järn | 15 mg | 1,3 mg | 8,7 |
Vitamin B6 | 1,2 mg | 0,19 mg | 15,8 |
Magnesium | 280 mg | 41 mg | 14,6 |
Jod | 150 ug | 17,3 ug | 11,5 |
Fiber | 25–35 g | 6 g | 17,1–24 |
Koppar | 0,9 mg | 0,26 mg | 28,9 |
Vad är de olika näringsämnena bra för?
Kalium
Tillsammans med natrium är kalium viktigt för vätskebalansen. Vätskebalansen är en av de viktiga parametrarna att ha på plats för optimal effekt av träning och bästa möjliga resultat i tävlingar. Innehållet av kalium i musklerna hänger samman med muskelmassa. Så vid muskeltillväxt är det viktigt att få i sig tillräckligt med kalium.
Vitamin B6
Ett vattenlösligt vitamin som primärt är involverat i metabolismen av aminosyror. Aminosyror är proteinernas byggstenar.
Koppar
Koppar finns i kroppens alla vävnader, med lite högre koncentration i lever, hjärna, hjärta och njurar. Koppar ingår i olika enzymer i kroppen och är viktig för bland annat järnmetabolismen.
Jod
Jod är en beståndsdel i T3 och T4, som är hormoner som produceras i sköldkörteln. Hormonerna reglerar ämnesomsättningen.
Magnesium
Är viktigt för mer än 300 enzymer i kroppen och ingår därmed i många olika processer i kroppen. Magnesium är bland annat inblandat i ämnesomsättningen och bildandet av fettsyror och protein i kroppen.
4 dadel-tips!
- Ersätt sockret med dadlar i kakor eller energikulor. Dadlarna ger dig en söt produkt, utan tillsatt socker.
- Försäkra dig om att innehållet i produkter du köper inte har något tillsatt socker. En del produkter har nämligen ett högt innehåll av tillsatt socker, något som är onödigt eftersom dadlarna har ett naturligt högt innehåll av socker och en distinkt söt smak.
- Tillsammans med mandlar är dadlar ett bra mellanmål. Fettet och proteinet i mandlarna hjälper till att fördröja upptaget av socker från dadlarna, och tillsammans är matvarorna ett näringsrikt mellanmål.
- Dadlar innehåller mycket fiber, vilket påverkar bakteriefloran i tjocktarmen och kan bidra till en god matsmältning. Ett ökat intag av dadlar kan öka tarmrörelserna och hjälpa mot förstoppning.