Av: Emma Olevik
Foto: Getty Images
7 olika sockeralternativ
Agavesirap
- Utvinns ur stammen från olika arter av växten agave.
 - Innehåller mindre energi och påverkar inte blodsockret lika mycket som vanligt socker.
 - Är 40–60 procent sötare än vanligt socker.
 - Innehåller hög halt av fruktos, som kan ge negativa effekter på levern om det överkonsumeras.
 
LÄS ÄVEN: Marika Carlsson om sitt sockerberoende: ”Kommer leva med det till den dagen jag dör”
Björksocker
- Hämtades ursprungligen från björk men framställs idag oftast på syntetiskt vis och kallas xylitol.
 - Ser ut, smakar och används på samma sätt som vanligt socker, i samma mängd.
 - Ger ett lägre kaloriintag, nästan 40 procent lägre än vanligt socker.
 - Används mest som sötning i drycker, tuggummi och tandkräm.
 - Kan ha laxerande effekt i större mängder.
 - Har väldigt liten effekt på blodsocker och insulinnivåer och kan därför vara ett bra alternativ för diabetiker.
 
LÄS ÄVEN: Hälsoingenjören Ewa: ”Skolorna borde lära ut biokemi istället för bullbak”
Honung
- Har viss bakteriedödande och antibakteriell effekt.
 - Dock förstörs de flesta av honungens nyttiga ämnen vid upphettning.
 - Något sötare än vanligt socker.
 - Har samma energiinnehåll som socker, men har ett något lägre glykemiskt index, alltså mindre påverkan på blodsockret.
 
LÄS ÄVEN: Honungen som boostar ditt immunförsvar: ”Främst i världen på det här”
Kokossocker
- Utvinns ur kokospalmens nektar.
 - Innehåller nästan lika mycket energi som vanligt socker.
 - Påverkar blodsockret i mindre grad. Innehåller dock mer fruktos, som kan vara skadligt för levern.
 - Smakar inte kokos utan har en mild ton av kola.
 - Passar för det mesta som sötning istället för vanligt socker, samma mängd används i bakverk.
 
LÄS ÄVEN: Det här händer i kroppen när du äter socker – hur farligt är det egentligen?
Muscovadosocker
- Ett råsocker som framställs av sockerrör från Mauritius.
 - Har i princip samma näringskomposition som vanligt socker.
 - Har kvar mycket av sockerrörens färg och smak, påminner om farinsocker.
 - Används ofta i bakverk och som extra krydda i matlagning.
 - Finns en mörk och en ljus variant, den mörka har toner av lakrits medan den ljusa har toner av kola.
 
LÄS ÄVEN: Pia var beroende av socker: ”Det enda man tänker på är nästa måltid”
Stevia
- Är ett sötningsmedel som utvinns ur växten stevia som traditionellt odlats i Sydamerika. Steviolglykosider, som utvinns ur växten, innehåller inga kalorier.
 - Förekommer ofta som sötning i läsk, sockerfri choklad och liknande.
 - Påverkar inte blodsockret alls. Kan ge en något metallisk bismak.
 - Inte samma förmåga att bulka och binda, så bakverk med denna ingrediens tenderar att bli smuliga.
 
LÄS ÄVEN: Malin gick ner 30 kilo efter livsstilsförändringen – nu vill hon peppa andra
Strösocker
- Det vi refererar till som ”vanligt socker” är raffinerat och kommer från sockerbetor eller sockerrör.
 - Har ett högt glykemiskt index vilket gör att blodsockret stiger snabbt när man äter det.
 - Råsocker, florsocker, farinsocker och pärlsocker är i princip samma sak som strösocker. Råsocker är inte raffinerat, vilket innebär att det innehåller små mängder
mineraler, men glykemiskt index är detsamma. 
LÄS ÄVEN: Kostexperten: Låt inte en trött hjärna fatta beslut kring mat
													
                            
                            
                            









                            
                            
                            
        
                            
                            
                            









                            
                            
                            