Grön ärtröra med friterat rispapper: Enkelt tilltugg

Den härligt gröna dippan blir ett spännande inslag på sommarens buffébord. Med ärtor, avokado och lite sting från chili blir det ett uppfriskande tilltugg. Servera med friterat rispapper. Kex, chips eller grönsaksstavar passar också bra till.

Av: Cecilia Davidsson⁣
Foto: Eva Hildén

Grön ärtröra med friterat rispapper

8-10 portioner

300 g gröna ärtor⁣
1 liten avokado⁣
1 dl ljus tahini⁣
1 lime, juice och zest⁣
1-2 tsk örtsalt⁣
2 tsk grön tabasco eller 2 skivor picklad jalapeno⁣
10 g thaibasilika⁣
1 dl vatten⁣

Gör så här:

1. Skölj ärtorna i hett vatten.⁣
2. Placera samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät konsistens. Smaka av med sälta (örtsalt) och syra (limejuice).⁣
3. Ställ svalt till servering.⁣

Friterat rispapper

6 ark rispapper⁣
½ dl kokosolja⁣
Till servering⁣
Avokado- eller olivolja⁣
Ärtskott⁣

Gör så här:⁣

1. Hetta upp olja i en stekpanna.⁣
2. Sänk till medelhög värme och lägg i ett rispapper i taget. Använd en rostfri tång för att fånga upp arken som blivit bubbliga. Det går snabbt.⁣
3. Ha ett lock i närheten och var försiktig med den heta oljan.⁣

Näringsberäkning:

Per portion: 111 kcal, 4 g protein, 8 g fett, 5 g kolhydrater, 2 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer
: Folat, niacin, C, B1, E, B6, B2
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn, kalcium, kalium