Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Grön ärtröra med friterat rispapper
8-10 portioner
300 g gröna ärtor
1 liten avokado
1 dl ljus tahini
1 lime, juice och zest
1-2 tsk örtsalt
2 tsk grön tabasco eller 2 skivor picklad jalapeno
10 g thaibasilika
1 dl vatten
Gör så här:
1. Skölj ärtorna i hett vatten.
2. Placera samtliga ingredienser i en matberedare och mixa till en slät konsistens. Smaka av med sälta (örtsalt) och syra (limejuice).
3. Ställ svalt till servering.
Friterat rispapper
6 ark rispapper
½ dl kokosolja
Till servering
Avokado- eller olivolja
Ärtskott
Gör så här:
1. Hetta upp olja i en stekpanna.
2. Sänk till medelhög värme och lägg i ett rispapper i taget. Använd en rostfri tång för att fånga upp arken som blivit bubbliga. Det går snabbt.
3. Ha ett lock i närheten och var försiktig med den heta oljan.
Näringsberäkning:
Per portion: 111 kcal, 4 g protein, 8 g fett, 5 g kolhydrater, 2 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, antioxidantrik
Vitaminer: Folat, niacin, C, B1, E, B6, B2
Mineraler: Magnesium, fosfor, zink, järn, kalcium, kalium
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
-
Grillade spetskålsknyten med fetaost- och quinoafyllning
-
Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad