Rostad tomat-och fänkålssoppa med syrlig spetskålssallad

Fänkål och tomat är goda smakkamrater och ännu godare blir det om du rostar grönsakerna. Det gör att smaken blir större och fylligare. Servera gärna soppan med en syrlig spetskålssallad.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Tomatsoppa är en riktigt klassiker som med fördel kan piffas upp. Här tar vi hjälp av fänkål och rotselleri för att få en djupare smak i soppan. Vid sidan om serveras en uppfriskande sallad gjord på spetskål och persilja.

Rostad tomat- och fänkålssoppa

Rostadade grönsaker till soppan.

4 portioner

250 g rotselleri
900 g tomat
1 fänkål, ca 150 g
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
½ röd chili
2 msk fänkålsfrö
1 citron – zest
12 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong
½ dl olivolja

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skala rotsellerin.
  3. Dela rotselleri, tomat, fänkål och lök i stora bitar. Placera på plåt med bakplåtspapper.
  4. Tryck till vitlöksklyftorna i sitt skal med kniven och dela chilin, placera dem tillsammans med fänkålsfrön och citronzest med grönsakerna och ringla över 2 msk olivolja.
  5. Rosta i 60 minuter.
  6. När grönsakerna är klara, placera dem i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och olivolja, koka upp soppan.
  7. Dra av från värmen, låt svalna något och mixa därefter soppan i en blender eller med en stavmixer.
  8. Smaka av. Tillsätt mer salt i form av örtsalt och lite peppar för hetta om det behövs.
  9. Runda syran med aningens kokossocker till exempel.

Syrlig spetskålssallad

Den syrliga sallad blir god till soppan.

4 portioner

250 g spetskål
20 g persilja
1 dl näringsjäst
½ citron, juice och zest
1 dl levande surkål, från t.ex. Tistelvind
1 msk olivolja
½ tsk svartpeppar från kvarn

Gör så här:

  1. Strimla spetskålen och finhacka persiljan.
  2. Blanda dem med resterande ingredienser, smaka av med aningens havssalt.
  3. Servera till eller i soppan, pizzan eller burgaren.