Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Tomatsoppa är en riktigt klassiker som med fördel kan piffas upp. Här tar vi hjälp av fänkål och rotselleri för att få en djupare smak i soppan. Vid sidan om serveras en uppfriskande sallad gjord på spetskål och persilja.
Rostad tomat- och fänkålssoppa

4 portioner
250 g rotselleri
900 g tomat
1 fänkål, ca 150 g
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
½ röd chili
2 msk fänkålsfrö
1 citron – zest
12 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong
½ dl olivolja
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Skala rotsellerin.
- Dela rotselleri, tomat, fänkål och lök i stora bitar. Placera på plåt med bakplåtspapper.
- Tryck till vitlöksklyftorna i sitt skal med kniven och dela chilin, placera dem tillsammans med fänkålsfrön och citronzest med grönsakerna och ringla över 2 msk olivolja.
- Rosta i 60 minuter.
- När grönsakerna är klara, placera dem i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och olivolja, koka upp soppan.
- Dra av från värmen, låt svalna något och mixa därefter soppan i en blender eller med en stavmixer.
- Smaka av. Tillsätt mer salt i form av örtsalt och lite peppar för hetta om det behövs.
- Runda syran med aningens kokossocker till exempel.
Syrlig spetskålssallad

4 portioner
250 g spetskål
20 g persilja
1 dl näringsjäst
½ citron, juice och zest
1 dl levande surkål, från t.ex. Tistelvind
1 msk olivolja
½ tsk svartpeppar från kvarn
Gör så här:
- Strimla spetskålen och finhacka persiljan.
- Blanda dem med resterande ingredienser, smaka av med aningens havssalt.
- Servera till eller i soppan, pizzan eller burgaren.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Ugnsbakad aubergine med citronpicklad rödlök och färsk tomat
-
Lyxiga kakaovåfflor med dulce de leche och björnbär
-
Kikärtsburgare med nachos och chipotle-aioli
-
Veganska kastanjeburgare med karamelliserad lök och tomatsalsa
-
Veganska thaiburgare med sötpotatis och quinoa
-
Krämig blomkålssoppa med svamp och cashewnötter