Skrivterapi blev Evys räddning: ”Visste att jag var tvungen att agera”

Evy Mortensen är högkänslig och pressades till det yttersta på jobbet. Till sist sjukskrev hon sig och fann sinnesro i sina anteckningsböcker. Där kunde hon ventilera alla tankar och känslor som snurrade i huvudet. – Det kändes som om ett halvt ton hade lyfts från mina axlar.

Text: Julie Svarrer
Foto: Jens Bach

Evy Mortensen vaknade på natten och grät hejdlöst. Hon kände sig helt maktlös. Hon kunde inte sova och tankarna snurrade. Hon hade just sjukskrivit sig från sitt jobb som pedagog och läkarens diagnos var medelsvår till svår depression.

Evy Mortensen

Ålder: 52 år.
Bor: Gistrup på Nordjylland, Danmark.
Familj: Maken Michael, mamma till två pojkar på 24 och 27 år.
Gör: Utbildad pedagog med 28 års erfarenhet.

Men den natten gjorde Evy något annorlunda än tidigare nätter: hon gick upp, tog fram en anteckningsbok och började skriva. Hon skrev om händelser på jobbet som stressade henne, och om alla mörka tankar som alltid växer fram mitt i natten.

— Efteråt kunde jag sova igen. Det var helt fantastiskt. Jag sov tre till fyra timmar i sträck innan jag vaknade. Tidigare brukade jag vakna minst en gång i timmen, säger Evy.

LÄS ÄVEN: Dina drömmar försöker säga dig något – lär dig tolka dem på rätt sätt

Är högkänslig

Händelsen inträffade för fem år sedan. Under en lång tid fram till sjukskrivningen hade hon varit nära att gå in i väggen. Hon pressades till det yttersta på jobbet, där hon ofta var ensam med tio små dagisbarn.

— Jag är högkänslig och den typ av person som tar in allt på djupet — alla barn och deras utmaningar, men jag vill också ta hand om föräldrarna. Samtidigt har jag alltid ställt upp som volontär när det har behövts extra händer, till exempel som insamlare för Rädda Barnen. Men nu gick jag också runt och pratade med alla i min omgivning. Man hör så mycket om att det finns så många fördelar med att vara högkänslig, men det har verkligen sina nackdelar, säger hon.

Anteckningsböckerna blev en plats där Evy kunde ventilera både sina tankar och många känslor. Hon kunde skriva 12 sidor i rad och efteråt hade hon ont i handen.

— Men det spelade ingen roll, för det kändes som om ett halvt ton hade lyfts från mina axlar. Jag fick också en remiss till en psykolog, men samtalsterapin gav mig inte samma resultat som skrivandet.

LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”

Skrev av sig under depressionen

Evy har blivit extra medveten om att hon måste ta hand om sig själv — och håller just nu på att se över sitt liv. Även här kan skrivandet vara till hjälp.

— När jag skriver checkar jag av med mig själv och ger mig själv en röst. Under min 18 månader långa depression fyllde jag nio anteckningsböcker med tankar och upplevelser. Men jag skriver fortfarande regelbundet. Faktum är att jag precis har blivit sjukskriven igen. Den här gången drog jag ur kontakten innan det blev riktigt illa, och det har jag mitt skrivande att tacka för. När jag läste igenom häftet igen insåg jag plötsligt att jag inte mådde bra, att mörkret var viktigare än ljuset. Då visste jag att jag var tvungen att agera. På så sätt blir skrivandet också ett sätt att ta sig själv på allvar.

Evy kan skriva när som helst, till exempel när hon står i duschen och plötsligt får en viktig tanke eller känsla. Då rusar hon ut med en handduk om kroppen och droppande hår för att bli av med skrivklådan.

LÄ SÄVEN: 11 enkla skrivövningar – för kreativitet, livslust och läkning

Skrivandet ger sinnesro

En gång var hon på semester i Tyskland med sin man utan att ha en anteckningsbok till hands. Hon hittade närmaste bokhandel och köpte en fin anteckningsbok för dyra pengar.

— Det är mitt fria utrymme. Jag kallar det inte dagboksskrivande, för jag tycker att dagboksskrivande känns lite som en plikt, något man måste göra varje dag. Och att man måste skriva ner vad man gör under dagen, vilket inte betyder någonting för mig, förklarar Evy.

Hon jämför skrivandet med att simma, även om det är två helt olika saker.

— Men det ger samma sinnesro. När jag tar på mig simglasögonen och lägger mig på rygg i poolen försvinner hela världen. Det är samma sak när jag skriver.

LÄS ÄVEN: En hobby gör underverk för hälsan: Dansa, skriv eller pyssla dig till ett bättre välmående

Så kommer du igång med skrivandet

  1. Hitta en ostörd tid och plats.
  2. Tänk inte på prestation. Du behöver inte skriva en svenskauppsats och kan därför formulera dig precis som du vill. Sätt dig i soffan med en kopp gott te och en filt.
  3. Om du tycker att det är svårt att sätta ord på dina känslor kan du skriva om hur svårt det är. Du kan också kickstarta ditt skrivande genom att beskriva en bra upplevelse som du har haft nyligen. Det behöver inte bara vara svåra saker du skriver om.
  4. Läs en bok om skrivterapi för att få fler bra tekniker och verktyg.

LÄS ÄVEN: Psykologens tröst till dig som är deprimerad: ”Du är inte ensam – och det är inte ditt fel”