Krämig majssoppa med sötpotatis och ingefära

Krämig soppa med majs, sötpotatis och kokosmjölk. Ingefära ger soppan en uppiggande smak medan gurkmeja sätter fin färg. Servera majssoppan med ett gott bröd.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Majskorn i naturligt och ekologiskt tillstånd är rika på fibrer, folsyra, vitamin C och vitamin B3. Både vitamin B3, folsyra och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer, vilket innebär att de oxiderar vid kontakt med värme. Koka därför bara majsen kort på slutet vid tillagning.

Majssoppa, 4 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 cm ingefära
4 cm färsk gurkmeja eller 1 msk torkad gurkmeja
1 sötpotatis, ca 220 g
½ chili
2 msk kokosolja, ghee eller olivolja
1 msk korianderfrö
1 citrongräs
2 msk äppelcidervinäger
12 dl vatten
2 ½ msk grönsaksbuljong
400 g majskorn, frysta
2 dl kokosmjölk
1 lime, zest och juice

Gör så här:

  1. Skala och skär/hacka lök, vitlök, ingefära, gurkmeja och sötpotatis i mindre bitar.
  2. Hetta upp kokosolja i en tjockbottnad kastrull och tillsätt allt hackat samt korianderfrön och citrongräs (banka på citrongräset med änden av kniven för att frigöra aromen).
  3. Rör runt och låt allt stekas i kastrullen på medelhög värme i några minuter.
  4. Tillsätt först äppelcidervinäger och efter en minut vatten och buljong.Koka upp och sjud under lock i 20 minuter.
  5. Ta upp citrongräset och tillsätt majskornen, låt koka upp.
  6. Tillsätt kokosmjölk och lime och mixa soppan i en blender eller med en stavmixer.
  7. Smaka av med örtsalt.