Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Majskorn i naturligt och ekologiskt tillstånd är rika på fibrer, folsyra, vitamin C och vitamin B3. Både vitamin B3, folsyra och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer, vilket innebär att de oxiderar vid kontakt med värme. Koka därför bara majsen kort på slutet vid tillagning.
Majssoppa, 4 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
6 cm ingefära
4 cm färsk gurkmeja eller 1 msk torkad gurkmeja
1 sötpotatis, ca 220 g
½ chili
2 msk kokosolja, ghee eller olivolja
1 msk korianderfrö
1 citrongräs
2 msk äppelcidervinäger
12 dl vatten
2 ½ msk grönsaksbuljong
400 g majskorn, frysta
2 dl kokosmjölk
1 lime, zest och juice
Gör så här:
- Skala och skär/hacka lök, vitlök, ingefära, gurkmeja och sötpotatis i mindre bitar.
- Hetta upp kokosolja i en tjockbottnad kastrull och tillsätt allt hackat samt korianderfrön och citrongräs (banka på citrongräset med änden av kniven för att frigöra aromen).
- Rör runt och låt allt stekas i kastrullen på medelhög värme i några minuter.
- Tillsätt först äppelcidervinäger och efter en minut vatten och buljong.Koka upp och sjud under lock i 20 minuter.
- Ta upp citrongräset och tillsätt majskornen, låt koka upp.
- Tillsätt kokosmjölk och lime och mixa soppan i en blender eller med en stavmixer.
- Smaka av med örtsalt.