Mustig svartkålssoppa med bönor och chili

En mustig och mättande soppa som dessutom är fiberrik och full av mineraler. Svartkålssoppan blir dessutom protenrik tack vare svarta bönor.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Svartkålen sägs vara en blandning av savoykål och grönkål. Den är sprängfylld av näringsämnen som lutein (viktigt för ögonen), B, K, A och C-vitamin. Svartkålen är också fiberrik och innehåller mineralerna magnesium, järn och kalcium.

Svartkålssoppa, 4 portioner

100 g svartkål
½ rödlök
2 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk ghee eller olivolja
1 dl matlagningsvin eller ½ dl äppelcidervinäger
12 dl vatten
½-1 dl misopasta, beror på vilken sort, jag har valt ½ dl mörk miso
230 g svarta bönor, avrunna från burk
1 tsk chiliflakes
½ dl näringsjäst
½ citron, zesten
2 msk malda chiafrön
Smaka av med örtsalt och tamari

Gör så här:

  1. Repa svartkålen, dra bort stammen från mitten. Hacka igenom svartkålen några gånger.
  2. Finhacka rödlök, blekselleri och vitlök.
  3. Hetta upp ghee i en kastrull och stek lök/selleriblandningen några minuter under omrörning. Tillsätt vinet och när det reducerats till hälften, tillsätt vatten, misopasta, bönor och chiliflakes.
  4. Koka upp soppan under lock och sjud i 5-10 minuter utan lock.
  5. Tillsätt näringsjäst, zesten av en halv citron och vispa ner malda chiafrön (som reder buljongen).
  6. Smaka av soppan med örtsalt och tamari.
  7. Jag svarvade en gulbeta att servera i soppan och strödde över näringsjäst strax före servering.