Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Svartkålen sägs vara en blandning av savoykål och grönkål. Den är sprängfylld av näringsämnen som lutein (viktigt för ögonen), B, K, A och C-vitamin. Svartkålen är också fiberrik och innehåller mineralerna magnesium, järn och kalcium.
Svartkålssoppa, 4 portioner
100 g svartkål
½ rödlök
2 stjälkar blekselleri
2 vitlöksklyftor
2 msk ghee eller olivolja
1 dl matlagningsvin eller ½ dl äppelcidervinäger
12 dl vatten
½-1 dl misopasta, beror på vilken sort, jag har valt ½ dl mörk miso
230 g svarta bönor, avrunna från burk
1 tsk chiliflakes
½ dl näringsjäst
½ citron, zesten
2 msk malda chiafrön
Smaka av med örtsalt och tamari
Gör så här:
- Repa svartkålen, dra bort stammen från mitten. Hacka igenom svartkålen några gånger.
- Finhacka rödlök, blekselleri och vitlök.
- Hetta upp ghee i en kastrull och stek lök/selleriblandningen några minuter under omrörning. Tillsätt vinet och när det reducerats till hälften, tillsätt vatten, misopasta, bönor och chiliflakes.
- Koka upp soppan under lock och sjud i 5-10 minuter utan lock.
- Tillsätt näringsjäst, zesten av en halv citron och vispa ner malda chiafrön (som reder buljongen).
- Smaka av soppan med örtsalt och tamari.
- Jag svarvade en gulbeta att servera i soppan och strödde över näringsjäst strax före servering.