Så får du fina och hälsosamma fötter med 8 enkla steg

Fötterna glöms lätt bort och prioriteras sällan men de behöver också omsorg för att hålla sig friska och vackra. Skäm bort dem med ett fotbad, återfuktande kräm och rörelse.

Text: Maiken Buchwald
Foto: Getty Images

1. Fotbad

Luta dig tillbaka och slappna av i fem minuter med fötterna i en balja med varmt vatten och väldoftande, uppfriskande badsalter eller badolja. Vattnet löser upp förhårdnader och förbereder fötterna för en kärleksfull spabehandling.

2. Torka, skrubba, smörj!

Torka försiktigt dina fötter och tår – och mellan tårna – och tryck försiktigt tillbaka nagelbanden med den fuktiga handduken. Ta bort hårt skinn med den grova sidan av en kökssvamp. Till sist, applicera en fottskrubb på hela foten som tar bort döda hudceller och gör dina fötter mjuka och levande igen.

LÄS ÄVEN: 10 skönhets(o)vanor du borde sluta med genast

3. Klipp naglarna

Var noga med att klippa naglarna rakt och inte ner på sidorna, för då riskerar du att nageln skär och växer in i huden som sedan sväller upp, blir öm och ofta inflammerad. Klipp naglarna i bitar så att de inte spricker – och fila till sist vassa eller grova kanter med en nagelfil.

4. Återfukta!

Precis som ditt ansikte och kropp behöver också dina fötter återfuktas. Sprickor är tecken på att huden har torkat ut och därför behöver hjälp och regelbunden omvårnad. Välj en produkt som är speciellt för fötter och som därför fetare än vanligt.

LÄS ÄVEN:  3 enkla huskurer som ger huden en boost

5. Håll koll på huden

Undersök dina fötter regelbundet, helst en gång i veckan eller varje dag om du har diabetes. Finns det t.ex. sprickor, rodnad, svullnad, sår, torrhet eller hud som sitter löst mellan tårna? Har hud eller naglar ändrat färg, struktur eller utseende? Om symtomen blir tydligare eller att de inte försvinner snabbt krävs ofta behandling och då är det viktigt att du kontaktar en läkare.

6. Gå inte i för små skor

För små och för tajta skor ger inte bara blåsor – de hindrar även fötterna från att ge stöd och flexibilitet upp genom kroppen. Så använd alltid skor i rätt storlek, och kom ihåg att storlekar kan skilja sig från olika skomärken. Köp helst skor i slutet av dagen, där fötterna brukar ta mest plats – samt skor som känns sköna att ha på sig redan från början.

LÄS ÄVEN: Detoxa ditt badrum: 4 enkla steg för att leva mer hållbart

7. Låt fötterna andas

Köp skor som kan andas och byt skor minst en gång om dagen. Fötter är utrustade med svettkörtlar – hela 250 000 i varje fot – och dina skor absorberar därför ständigt fukt. För att undvika svamp och bakterier måste skorna hinna torka helt innan du använder dem igen. Om du kan ta bort sulorna på dina skor så kan du göra det och låta de torka själv.

8. Använd fötterna!

Använd dina fötter – både löpning och promenader är bra sätt att hålla dem i toppform. Men kom ihåg att byta till ett par bra skor som är designade för det du nu bestämmer dig för att göra.

4 roliga fakta om fötterna

  • De bär dig cirka 2,5 gånger runt jorden under ditt liv.
  • Foten består av 26 ben, 33 leder och 24 muskler, och är skapad för att bära en enorm vikt och anpassa sig till alla underlag.
  • Orsaken till liktornar är ofta skorna som trycker för mycket på en liten yta så att döda hudceller pressas ihop till en hård klump. Det bästa förebyggandet är skor där du kan röra tårna ganska fritt,
  • Fotsvett förebyggs bäst genom att undvika skor av syntetmaterial och ha två par att växla mellan, så att ett par hela tiden kan torka helt. Du kan även applicera en fotspray och använda tunna strumpor i merinoull som andas.

LÄS ÄVEN: Föryngra huden med hjälp av små förändringar i vardagen