Ingefära är en av världens mest använda kryddor och samtidigt en mångsidig medicinalväxt.
Inom asiatisk medicin har den använts i årtusenden, framför allt mot magbesvär som sura uppstötningar, förstoppning och illamående, men också vid förkylningar, migrän och ledbesvär. Inte minst inom den indiska, ayurvediska medicinen har den varit något av ett universalmedel.
Läs även: Gurkmejans hälsofördelar – och några saker att tänka på
Ingefäran fördes till Europa redan under antiken.
På 900-talet var den en vanlig matkrydda i Mellaneuropa, och på 1200-talet nådde den Skandinavien.
Varför är ingefära nyttigt?
Under senare årtionden har ingefäran börjat undersökas vetenskapligt. Då har man sett att den kan ha antiinflammatoriska och blodförtunnande egenskaper.
Den innehåller ämnen som tycks ha liknande effekter som acetylsalicylsyra, det smärtstillande ämnet i värktabletter typ magnecyl.
De här egenskaperna har väckt hopp om lindring vid bland annat ledbesvär som artros och reumatism, som blivit ett populärt användningsområde idag.
Läs även: Hästkastanj lindrar åderbråck och piggar upp trötta ben
Ingefära används också mot olika typer av illamående, främst vid åksjuka och graviditet. Ett annat användningsområde är bättre matsmältning, för lindring av besvär från mag-tarmkanalen som uppkördhet och väderspänning.
Effekten mot illamående är bäst dokumenterad vetenskapligt, medan användningen för lederna och magen främst bygger på goda erfarenheter.
Ingefära kyler ner oss
Ingefära har också en del andra egenskaper som kan vara till nytta och glädje. Den vidgar de ytliga blodkärlen och ökar svettutsöndringen, så att kroppen kyls bättre — något som kan ha bidragit till att ingefära är en populär krydda i tropiska områden.
Läs även: Lakritsrotens positiva hälsoeffekter – och så använder du den
Samtidigt känner vi oss lite varma när vi ätit ingefära. Det kan vara ett tecken på ökad ämnesomsättning, vilket i så fall skulle kunna underlätta viktnedgång. Några råttstudier visar att lite större mängder ingefära kan sänka kroppsvikten.
Lindra förkylning med ingefära
Ingefära används också som huskur vid förkylning, till exempel som te. Liksom flera andra heta kryddor stimulerar den salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen.
Läs även: Örterna som lindrar förkylning
Ett tänkbart kommande användningsområde är typ 2-diabetes. Ingefära kan förbättra blodsockerkontroll och insulinkänslighet, visar en färsk genomgång av tio studier. Därmed skulle ingefära kunna bli värdefull som komplement till övrig behandling av diabetes, är forskarnas slutsats. I studierna sågs också en viss viktnedgång, men den var inte statistiskt säkerställd och skulle därför kunna bero på slumpen.
Gör eget ingefärste
Du behöver:
3–5 skivor rå ingefära
3 dl kokande vatten
Eventuellt lite honung
Gör så här:
1. Tvätta och skiva ingefäran. Du behöver inte skala den. Lägg ingefäran i en stor tekopp.
2. Häll över det kokande vattnet.
3. Täck koppen och låt dra 10–15 minuter.
4. Ta bort ingefäran, söta eventuellt med en tesked honung och drick teet varmt.
Läs även: Macapulver: Fördelar, bieffekter och hur du använder det
Recept på ingefärsshot
Du behöver:
200-300 gram ingefära
1 liter vatten
½ dl flytande honung
2 citroner, saften
Gör så här:
1. Skölj och borsta ingefäran, riv den grovt.
2. Lägg ingefäran i en kastrull och häll på vattnet.
3. Värm under omrörning i ca 20 minuter. Temperaturen får inte överstiga 60°.
4. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Tillsätt honung och citronsaft.
5. När blandningen har svalnat helt, sila bort ingefäran och häll upp på flaska.
Förvara i kylen. Håller ca 1–2 veckor.
Det är är ingefära
Ingefära (Zingiber officinale) är en tropisk växt med grön-lila blommor och en doftande rot. Den används allmänt som krydda i mat och dryck, till exempel öl och te, samt i kroppsvårdsprodukter och kosttillskott.
Ursprungligen anses ingefäran komma från Asiens sydöstra delar. Idag odlas den framför allt i Indien, Kina och Indonesien.
Forskning om ingefära
Bäst visat är att ingefära kan lindra illamående vid graviditet och vid kemoterapi mot cancer, som komplement till annan behandling.
Vid åksjuka pekar forskningen åt olika håll, men några studier visar på bättre effekt än placebo och lika bra som konventionell åksjukemedicin.
Läs även: Saffran kan göra dig lycklig – så påverkas din kropp
Effekten vid ledbesvär anses inte tillräckligt väl dokumenterad för att ingefära ska kunna rekommenderas. Ett par studier antyder smärtlindring vid artros, men effekten är blygsam. Dock kan man räkna med en viss lindring av muskelsmärtor i samband med fysisk träning, enligt några studier.
Biverkningar av ingefära
Att använda ingefära som krydda anses säkert. Av kosttillskotten kan en del få lättare magbesvär som gasbildning och magknip. Risken för detta kan minska om man tar tillskotten till måltiden.
Ingefära kan ha blodförtunnande effekter. Därför bör den undvikas av dem som äter blodförtunnande läkemedel. Kanske kan ingefära också öka produktionen av galla, vilket kan vara negativt för personer med gallsten.




















