Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger

Den krämiga svampsoppan passar fint som antingen förrätt eller enklare huvudrätt. Vitt vin, timjan och balsamico sätter god smak på soppan. Toppa med örtkryddade krutonger för extra piff!

Av: Nadia Matthiasen
Foto: Columbus Leth

Svampsoppa med timjankrutonger, 4 portioner

Du behöver:

600 g svamp
30 g smör
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin/matlagningsvin
½ dl sherry (kan uteslutas)
2-3 kvistar timjan
8 dl grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk balsamico
Ev färsk timjan till dekoration
Salt, peppar

Timjankrutonger:

2 skivor ljust bröd
2 msk olivolja
3-4 kvistar timjan
Salt, peppar

Gör så här:

  1. Riv brödet i små bitar och vänd runt dem med olivolja, timjanblad, salt och peppar. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper, rosta dem i ugnen på 200 grader varmluft i ca 10 minuter tills de är krispiga och gyllene.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Skär de större svamparna i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en panna tills fukten kokar bort och den tar färg. Lägg eventuellt lite extra smör i pannan, tillsätt lök och vitlök och fortsätt fräsa tills löken är klar.
  3. Tillsätt vitt vin och sherry, koka upp kastrullen och låt puttra tills nästan all fukt har kokat bort. Tillsätt timjanblad och kycklingfond, koka upp grytan och låt puttra i 10 minuter.
  4. Tillsätt grädde, blanda soppan och häll tillbaka den i grytan. Smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar.
  5. Skumma eventuellt soppan med en stavmixer vid servering och häll upp den i djupa tallrikar. Garnera med krossade timjankrutonger, timjan och nymalen peppar.