Den krämiga svampsoppan passar fint som antingen förrätt eller enklare huvudrätt. Vitt vin, timjan och balsamico sätter god smak på soppan. Toppa med örtkryddade krutonger för extra piff!
Av: Nadia Matthiasen
Foto: Columbus Leth
Svampsoppa med timjankrutonger, 4 portioner
Du behöver:
600 g svamp
30 g smör
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1,5 dl vitt vin/matlagningsvin
½ dl sherry (kan uteslutas)
2-3 kvistar timjan
8 dl grönsaksfond
2 dl matlagningsgrädde
1-2 tsk balsamico
Ev färsk timjan till dekoration
Salt, peppar
Timjankrutonger:
2 skivor ljust bröd
2 msk olivolja
3-4 kvistar timjan
Salt, peppar
Gör så här:
- Riv brödet i små bitar och vänd runt dem med olivolja, timjanblad, salt och peppar. Bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper, rosta dem i ugnen på 200 grader varmluft i ca 10 minuter tills de är krispiga och gyllene.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skär de större svamparna i mindre bitar. Fräs svampen i smör i en panna tills fukten kokar bort och den tar färg. Lägg eventuellt lite extra smör i pannan, tillsätt lök och vitlök och fortsätt fräsa tills löken är klar.
- Tillsätt vitt vin och sherry, koka upp kastrullen och låt puttra tills nästan all fukt har kokat bort. Tillsätt timjanblad och kycklingfond, koka upp grytan och låt puttra i 10 minuter.
- Tillsätt grädde, blanda soppan och häll tillbaka den i grytan. Smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar.
- Skumma eventuellt soppan med en stavmixer vid servering och häll upp den i djupa tallrikar. Garnera med krossade timjankrutonger, timjan och nymalen peppar.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror
-
Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk
-
Rosa smoothiebowl med färska bär och hemgjord granola
-
Overnight oats med frukt och färska bär – busenkel frukost som smakar efterrätt
-
Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger
-
Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott