Ett spännande tillbehör som passar bra till sommarens grillkvällar. Den picklade svampen blir smakrik och god. Testa gärna att hitta på egna smaksättningar!
Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Svampen blir godast om du gör den några dagar i förväg. Jag har använt asiatiska smaker som lime och en blommig peppar som heter Batakpeppar. Pepperquest importerar olika pepparsorter som överraskar i smak. Du kan även använda svartpeppar, färsk chili eller Sichuan peppar.
Picklad svamp
8-10 portioner
300 g skogschampinjoner
1 msk kokosolja
2 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger
Inläggningsvätska
2 ½ dl vatten
1 dl ättika
½ dl honung
10 pepparkorn (batakpeppar)
4 limeblad
½ lime i skivor
Så här gör du:
- Skiva svampen och stek den mjuk i kokosolja.
- Tillsätt tamarisoja och äppelcidervinäger.
- Låt vätskan absorbera och ställ därefter för att svalna.
- Mixa vatten, ättika och honung i en blender eller med en stavmixer.
- Häll svampen i en glasburk, varva med kryddorna och fyll därefter upp med inläggningsvätskan. Tryck ner svampen så att vätskan täcker. Ställ svalt till servering.
Per portion: 28 kcal, 1 g protein, 1,5 g fett, 2 g kolhydrater, 1 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: B2, niacin, folat, B1, B6
Mineraler: Selen, zink, fosfor, magnesium, kalium
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror
-
Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk
-
Rosa smoothiebowl med färska bär och hemgjord granola
-
Overnight oats med frukt och färska bär – busenkel frukost som smakar efterrätt
-
Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger
-
Slät soppa med spenat, broccoli och ärtor – värmande gott