Picklad svamp med smak av lime och peppar

Ett spännande tillbehör som passar bra till sommarens grillkvällar. Den picklade svampen blir smakrik och god. Testa gärna att hitta på egna smaksättningar!

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Svampen blir godast om du gör den några dagar i förväg. Jag har använt asiatiska smaker som lime och en blommig peppar som heter Batakpeppar. Pepperquest importerar olika pepparsorter som överraskar i smak. Du kan även använda svartpeppar, färsk chili eller Sichuan peppar.

Picklad svamp

8-10 portioner

300 g skogschampinjoner
1 msk kokosolja
2 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger

Inläggningsvätska
2 ½ dl vatten
1 dl ättika
½ dl honung
10 pepparkorn (batakpeppar)
4 limeblad
½ lime i skivor

Så här gör du:

  1. Skiva svampen och stek den mjuk i kokosolja.
  2. Tillsätt tamarisoja och äppelcidervinäger.
  3. Låt vätskan absorbera och ställ därefter för att svalna.
  4. Mixa vatten, ättika och honung i en blender eller med en stavmixer.
  5. Häll svampen i en glasburk, varva med kryddorna och fyll därefter upp med inläggningsvätskan. Tryck ner svampen så att vätskan täcker. Ställ svalt till servering.

Per portion: 28 kcal, 1 g protein, 1,5 g fett, 2 g kolhydrater, 1 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: B2, niacin, folat, B1, B6
Mineraler: Selen, zink, fosfor, magnesium, kalium