Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Svampen blir godast om du gör den några dagar i förväg. Jag har använt asiatiska smaker som lime och en blommig peppar som heter Batakpeppar. Pepperquest importerar olika pepparsorter som överraskar i smak. Du kan även använda svartpeppar, färsk chili eller Sichuan peppar.
Picklad svamp
8-10 portioner
300 g skogschampinjoner
1 msk kokosolja
2 msk tamari
1 msk äppelcidervinäger
Inläggningsvätska
2 ½ dl vatten
1 dl ättika
½ dl honung
10 pepparkorn (batakpeppar)
4 limeblad
½ lime i skivor
Så här gör du:
- Skiva svampen och stek den mjuk i kokosolja.
- Tillsätt tamarisoja och äppelcidervinäger.
- Låt vätskan absorbera och ställ därefter för att svalna.
- Mixa vatten, ättika och honung i en blender eller med en stavmixer.
- Häll svampen i en glasburk, varva med kryddorna och fyll därefter upp med inläggningsvätskan. Tryck ner svampen så att vätskan täcker. Ställ svalt till servering.
Per portion: 28 kcal, 1 g protein, 1,5 g fett, 2 g kolhydrater, 1 g fibrer
Glutenfri, mjölkfri, lågkolhydrat
Vitaminer: B2, niacin, folat, B1, B6
Mineraler: Selen, zink, fosfor, magnesium, kalium
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost