Svartrotspaj med blomkålskräm och sesamfrön

Svartroten är en doldis bland rotfrukter, och underskattad. Den kallas även fattigmanssparris och i detta recept kan du byta ut svartroten mot sparris när den är i säsong.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Svartrotspaj

8-10 portioner

5 st svartrötter
1 msk olivolja
1 tsk havssalt
1 pajskal, glutenfritt
5 dl blomkål (fryst, tinad)
1 ½ dl naturella cashew
1 dl näringsjäst
2 tsk örtsalt
½ tsk svartpeppar
½ citron, juice och zest
2 dl kokosmjölk
sesamfrön

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala svartrötterna och lägg direkt i kallt vatten.
  3. Placera svartrötterna på en plåt och vänd runt i olivolja och salta.
  4. Baka av svartrötterna i 15 minuter.
  5. Rulla ut pajdegen i en pajform, jag har använt en långsmal form.
  6. Använd en blender eller stavmixer och mixa blomkål, cashews, näringsjäst, örtsalt, svartpeppar, citron och kokosmjölk till en slät fluffig kräm.
  7. Bred ut blomkålskrämen i pajskalet och placera svartroten i blomkålskrämen och strö över sesamfrön. Baka pajen i mitten av ugnen 15-20 minuter tills den fått gyllene färg.