Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén
Svartrotspaj
8-10 portioner
5 st svartrötter
1 msk olivolja
1 tsk havssalt
1 pajskal, glutenfritt
5 dl blomkål (fryst, tinad)
1 ½ dl naturella cashew
1 dl näringsjäst
2 tsk örtsalt
½ tsk svartpeppar
½ citron, juice och zest
2 dl kokosmjölk
sesamfrön
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala svartrötterna och lägg direkt i kallt vatten.
- Placera svartrötterna på en plåt och vänd runt i olivolja och salta.
- Baka av svartrötterna i 15 minuter.
- Rulla ut pajdegen i en pajform, jag har använt en långsmal form.
- Använd en blender eller stavmixer och mixa blomkål, cashews, näringsjäst, örtsalt, svartpeppar, citron och kokosmjölk till en slät fluffig kräm.
- Bred ut blomkålskrämen i pajskalet och placera svartroten i blomkålskrämen och strö över sesamfrön. Baka pajen i mitten av ugnen 15-20 minuter tills den fått gyllene färg.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost
-
Grillade spetskålsknyten med fetaost- och quinoafyllning
-
Asiatisk squashpannkaka med sojadressing och sallad