Av: Henriette Brun
Foto: Christian Brun
6 stora burgare, du behöver:
Karamelliserad lök
2 gula lökar
4 msk olivolja
vatten
1 msk lönnsirap
1 tsk salt
Burgare
360 g rostade kastanjer (vakuumpackade, rostade kastanjer kan användas)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 stora champinjoner
1 kvist rosmarin
1 tsk salt och peppar
3-4 msk kastanjemjöl (finns att köpa hos bl.a. www.rawfoodshop.se)
Tomatsalsa
7 stora tomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk finhackad kapris
2 msk finhackade svarta oliver
2 msk citronsaft
½ tsk hackad rosmarin
1 tsk cayennepeppar
Så här gör du kastanjeburgare:
- Karamelliserad lök: Skär löken i tunna skivor, stek gyllene i olivlja på medelhög värme. Fyll på med lite vatten under stekningen, så löken inte steker torrt. Puttra 10 minuter, tillsätt sedan lönnsirap och salt. Puttra ytterligare i 10 minuter.
- Burgare: Kör kastanjerna i en mixer till en jämn röra.
- Finhacka vitlök, lök, svamp och rosmarin, stek på medelhög värme i 10-15 minuter tills all vätska har förångats.
- Mixa till en grov massa och blanda med de mixade kastanjerna. Tillsätt salt, peppar och mjöl, rör om väl.
- Forma sex stora burgare, stek på hög temperatur tills de fått en fin krispig stekskorpa.
- Tomatsalsa: Värm ugnen till 200 grader. Lägg hela tomater, schalottenlök och vitlök i en eldfast form. Salta och ringla över olivolja. Grädda i cirka 45 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i cirka 30 min.
- Finhacka grönsakerna och lägg över i en skål. Tillsätt citronsaft, oliver, kapris och cayennepeppar.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Ugnsbakad aubergine med citronpicklad rödlök och färsk tomat
-
Lyxiga kakaovåfflor med dulce de leche och björnbär
-
Kikärtsburgare med nachos och chipotle-aioli
-
Veganska kastanjeburgare med karamelliserad lök och tomatsalsa
-
Veganska thaiburgare med sötpotatis och quinoa
-
Krämig blomkålssoppa med svamp och cashewnötter