Veganska kastanjeburgare med karamelliserad lök och tomatsalsa

Burgare gjord på kastanjer – kan det vara något? Jajamen! Med tillbehör som karamelliserad lök och tomatsalsa blir det en riktig festmåltid. Bäst av allt? Det är helt veganskt!

Av: Henriette Brun
Foto: Christian Brun

6 stora burgare, du behöver:

Karamelliserad lök
2 gula lökar
4 msk olivolja
vatten
1 msk lönnsirap
1 tsk salt

Burgare
360 g rostade kastanjer (vakuumpackade, rostade kastanjer kan användas)
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
4 stora champinjoner
1 kvist rosmarin
1 tsk salt och peppar
3-4 msk kastanjemjöl (finns att köpa hos bl.a. www.rawfoodshop.se)

Tomatsalsa
7 stora tomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk finhackad kapris
2 msk finhackade svarta oliver
2 msk citronsaft
½ tsk hackad rosmarin
1 tsk cayennepeppar

Så här gör du kastanjeburgare:

  1. Karamelliserad lök: Skär löken i tunna skivor, stek gyllene i olivlja på medelhög värme. Fyll på med lite vatten under stekningen, så löken inte steker torrt. Puttra 10 minuter, tillsätt sedan lönnsirap och salt. Puttra ytterligare i 10 minuter.
  2. Burgare: Kör kastanjerna i en mixer till en jämn röra.
  3. Finhacka vitlök, lök, svamp och rosmarin, stek på medelhög värme i 10-15 minuter tills all vätska har förångats.
  4. Mixa till en grov massa och blanda med de mixade kastanjerna. Tillsätt salt, peppar och mjöl, rör om väl.
  5. Forma sex stora burgare, stek på hög temperatur tills de fått en fin krispig stekskorpa.
  6. Tomatsalsa: Värm ugnen till 200 grader. Lägg hela tomater, schalottenlök och vitlök i en eldfast form. Salta och ringla över olivolja. Grädda i cirka 45 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna i cirka 30 min.
  7. Finhacka grönsakerna och lägg över i en skål. Tillsätt citronsaft, oliver, kapris och cayennepeppar.