Hemgjord svamppaté med valnötter och rödbeta

En hemlagad svamppaté på en skiva gott bröd blir en riktig fröjd på julbordet. Toppa gärna med något friskt och syrligt.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Forma denna goda paté i olika kakformar eller i en stor brödform. Man kan också fylla upp den i en glasburk och så tar gästerna direkt ur den. Patén stelnar av smöret, så att kyla den några timmar efter tillagning ger bäst resultat. Använd den svamp du har tillgång till, och blanda gärna olika sorter. Jag hade kantareller och ostronskivling men all svamp passar gott i receptet.

Svamppaté, 20 portioner

1 lök
2 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
400 g svamp, champinjoner, ostronskivling, kantareller
1 dl rött vin
2 msk tamari
1 msk miso, ljus
2 dl linser, kokta
1 rödbeta, tillagad
150 g valnötter
100 g smör, rumsvarmt (veganskt alternativ finns)
1 svartpeppar

Till servering
6 skivor bröd, t ex Da Carlas GF bröd
1 vattenmelonrättika
1 oxalis eller krasse

Gör så här

  1. Skala lök och vitlök, hacka dem grovt.
  2. Hetta upp olivolja i en stekpanna och tillsätt lökblandningen.
  3. Svetta löken och tillsätt därefter svampen, stek på medelhög värme, rör om då och då.
  4. När svampen vätskat ur sig, tillsätt rött vin och tamari, när vätskan reducerats nästan helt drar du av från värmen.
  5. Använd en matberedare och mixa svamp/lökblandning, ljus miso, linser, rödbeta och valnötter till en jämn konsistens. Tillsätt smör och svartpeppar. Mixa hastigt ihop smeten och smaka av. Tillsätt mer salt och peppar om så behövs.
  6. Klä en mindre brödform med plastfilm och bred ut massan i den. Ställ kallt i 4 timmar eller över natten.
  7. Skär upp patén i lagom stora bitar, toppa på ett gott bröd med lite syrliga tillbehör och till exempel krasse.