Rödbetssallad med kronärtskocka och fårostkräm

En sallad som överraskar och passar perfekt till julbordet. Umamismaker från tomat och kronärtskocka tillsammans med betornas jordiga söta. Servera med fåroströran eller smula blåmögelost över rätten.

Av: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Nyttig rödbetssallad, 8 portioner

1 burk kronärtskocksbottnar
2 msk olivolja
2 msk tamari
500 g rödbetor
100 g soltorkade tomater
1 kruka dill
1 dl hasselnötter
1 msk smör, alternativt veganskt smör
1 msk balsamvinäger
1 rödlök
1 dl mjölksyrad rödkål
Salt och peppar

Till servering
100 g fårost (veganskt alternativ finns)
2 msk tahini
2 dl yoghurt 10% (veganskt alternativ finns)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär kronärtskocksbottnarna i ½ cm stora skivor. Lägg på en plåt och vänd runt i olivolja och tamari.
  3. Rosta i ca 30 minuter.
  4. Koka rödbetorna med skal i ca 40 minuter (storleken avgör såklart).
  5. Skala rödbetorna och skär dem i mindre bitar.
  6. Stek hasselnötterna i smör, tills gyllene.
  7. Strimla soltorkade tomater, hacka dillen och finhacka rödlöken.
  8. Blanda samtliga ingredienser och servera på ett stort fat.
  9. Smula fårosten och blanda med tahini och yoghurt. Fördela röran över salladen och toppa med dillkvistar.

SE ÄVEN: Gör egen mjölksyrad rödkål: Enkel beskrivning