Körsångens positiva hälsoeffekter: Därför mår du bra av att sjunga ut

Musik, gemenskap och – dessutom – en boost för hälsan. Det är knappast en slump att så många som 600 000 svenskar sjunger i kör. Men kan verkligen alla sjunga? Och hur tar man steget från att vilja, till att våga? Hälsas reporter besökte en Må bra-kör på jakt efter svaren!

Text: Linda Unnhem
Foto: Gugge Zelander, Jannis Politidis

Jag kan fortfarande minnas känslan från 4:e klass. Vi hade övat hela terminen, på ”Jag är en liten mört”, ”Hur ska jag göra för att komma över vägen” och ”Kalle Svan”. Sytt dräkter i slöjden och laddat inför att framträda för föräldrarna. Djurens brevlåda — ingen kunde göra den showen som vi!

Samma självförtroende, glädje och stolthet såg jag — 35 år senare — hos min 7-åring och hans klasskompisar, som inte lämnade ett öga torrt då de framförde Lalehs Goliat på skolavslutningen.

Själv har jag slutat sjunga sedan länge. Kärleken till musiken finns kvar, men inte den självsäkerhet jag kände som 10-åring. Den har försvunnit längs vägen — högre upp i årskurserna då sången plötsligt kopplades till prestation, på studentfester där killarna alltid skrålade högst och på olika tillställningar i kyrkan där det inte ens är lönt att försöka nå halvvägs upp till de höga tonerna från organisten.

LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Skyll inte på Instagram när du blir deppig”

Det enda ställe jag fortfarande sjunger på är i bilen. Där kan jag plötsligt bli den där stjärnan från mellanstadiescenen igen, som tar plats och tar i. Det är härligt! Och kanske är det också därför jag har sneglat på de nya körer som dykt upp de senaste åren. Körer där inte prestation och bedömning står i fokus, utan körer där det sägs att alla kan sjunga. Skulle de kunna vara något för mig?

Må bra-kören startade 2012

Siw Leijon arbetar som sångpedagog i Helsingborg och leder flera körer för såväl barn och ungdomar som vuxna. På Dunkers kulturhus är hon initiativtagare till Må bra-kören, som startade som ett projekt för långtidssjukskrivna med depression, ångest, stress- eller smärtproblematik.

Under tio veckor fick de ”Kultur på recept”, vilket innebar att de ordinerades aktiviteter som körsång, konstutställnings- och teaterbesök två till tre gånger i veckan, som ett led i deras väg tillbaka till arbete och en fungerande vardag.

Siw Leijon drog igång Må bra-kören på Dunkers kulturhus 2012, och för många har träffarna blivit en trevlig vana de inte vill vara utan.

— I början var det många som sa: ”Men jag kan ju inte sjunga!” Men sedan rycktes de med — av musiken och gemenskapen — och när projektet var avslutat var det många som önskade en fortsättning, berättar Siw.

Nu har Må bra-kören funnits i 10 år och träffarna drar oftast fulla hus.

— Några kommer varje gång, andra då och då. Och det är precis så det ska vara. Alla ska kunna hoppa in och uppleva glädjen i att sjunga tillsammans. Därför är repertoaren ganska enkel med låtar och melodier som många känner igen, säger Siw.

LÄS ÄVEN: Övervinn dina rädslor – lite i taget: Psykologens bästa tips

Alla kan sjunga

Sedan Må-bra-kören startade 2012 har det dykt upp många liknande körer över hela landet. Och det är jättekul, tycker Siw. Hon opponerar sig bara mot en sak — de som kallar sin kör ”Vi som inte kan sjunga-kören”.

— För alla kan sjunga! Det är ytterst få som är helt tondöva. Jag brukar fråga: ”Hör du vilken låt det är som spelas på radion just nu?” Om de svarar rätt — vilket det flesta gör — får de också ett kvitto på att de inte är tondöva. Sedan kan man förstås träna upp sin röst, men för att vara med i vår kör behövs inte det. Vi har inga krav. Dessutom gnolar de flesta faktiskt mer i vardagen än de tror!

LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”

Trots denna försäkran känner jag mig lite nervös inför min träff med Må bra-kören i Helsingborg. Vi ses en stund innan de andra dyker upp och när Siw ber mig ta några toner känns det oerhört utlämnande. Som att hela min inre kritikerkör får panik och ropar: ”VAD gör du?! Sjunger? Högt? Inför andra? Det har vi ju för länge sedan bestämt att du inte kan!”

Inte ens Siws löfte om ”det kommer att gå jättebra” gör mig övertygad.

— Det är lätt att känna sig hämmad som vuxen. Men tänk på barn — de älskar att sjunga och har aldrig några krav på hur du ska låta. Försök tänka att det är samma sak här: bara sjung!

Hitta en kör!

www.sverigeskorforbund.se
Här kan du söka efter en kör nära dig.

www.joyvoice.se
Popkörer för alla, på många ställen över hela landet.

www.sjungikyrkan.nu
Sveriges kyrkosångsförbund är Sveriges största körsångsförbund.

Kolla även in studieförbunden och kurser.se som tipsar om olika typer av körer.

Våga ta i och sjung ut ordentligt

Tricket är nämligen ofta att våga, menar Siw. Och att våga ta i.

— Många av oss andas högt uppe i bröstet, men för att kunna ta i när vi sjunger behöver vi magstödet. Att öppna upp och få ner andningen i magen. Om vi inte har tillräckligt med luft i lungorna orkar vi inte hålla i tonerna. Det är luftströmmen som ska bära rösten. Jag brukar jämföra sång med höjdhopp. För att hoppa över en låg ribba behöver du inte ha särskilt hög fart, men är ribban högre behöver du ta i mer på ansatsen. Precis som höga toner kräver mer luft. När man börjar träna kan man känna sig trött i halsen. Men det är precis som i all annan idrott, övning ger färdighet.

Och faktum är att jag närmar mig känslan jag brukar uppleva ensam i bilen, när jag sedan sitter mellan Ulla och Sylvi på första körraden. När jag bestämmer mig för att våga ta i ordentligt till Evert Taubes Fragancia och Monica Zetterlunds Sakta vi gå genom stan. När jag höjer rösten så att den hörs lika mycket som de andras och — på riktigt — blir en del av kören.

Hurra, jag vågar!

LÄS ÄVEN: Motion som medicin: Träna bort ångest och depression

Visst, emellanåt blir det svårare. När tonerna blir för höga eller ribban höjs med sång i olika stämmor. Men känslan som hänger sig kvar efteråt är ändå glädje. Glädje över att ha övervunnit min rädsla och glädjen i den gemensamma upplevelsen. Det tekniska får jag träna mig till.

— Just det där är det många som framhåller med körsång: wow-känslan som uppstår när man gör något tillsammans. ”Är det vi som låter så här bra?!” Det har gjorts studier som visar att när man sjunger i kör så slår också alla hjärtan i samma takt, vilket är jättehäftigt, berättar Siw, och fortsätter:

— Jag hör ofta folk som säger att de egentligen var för trötta för att gå till kören, men att de sedan alltid känner sig så pigga och glada efteråt. Så det är verkligen en aktivitet med många positiva effekter.

Hälsas reporter dras med i sången sittande mellan Ulla och Sylvi på första körraden.

Körsång har en positivt effekt på hälsan

Christina Grape-Viding är folkhälsovetare, sjuksköterska och medicine doktor och en av de som har forskat på vilka effekter körsång kan ha på vår hälsa och vårt mående. För hennes egen del väcktes nyfikenheten när hon själv tog sånglektioner.

— Jag kände mig alltid så full av glädje efteråt och tänkte att det måste ju gå att mäta i blodet på något sätt. Och det gjorde det! Hos 13 av 16 av våra försökspersoner kunde vi se en ökning av oxytocin, kroppens eget lugn-och-ro-hormon. Det är samma hormon som ökar när vi gör saker tillsammans och befinner oss i en gemenskap, som till exempel vid körsång.

Nästa studie gjordes på en grupp IBS-patienter, där ena halvan fick sjunga i kör, en gång i veckan under ett halvår, och den andra gruppen fick delta i samtal kring IBS.

— I körsångsgruppen kunde vi mäta en ökning av testosteron i saliven, vilket kan ha en positiv effekt på uppbyggandet av celler och skadade vävnader.

Dessutom sjönk halten av proteinet fibrinogen, vilket ofta kopplas till stress. Vi kunde också se att stresshormonet kortisol visade en tendens till att sjunka. Sammantaget kunde vi alltså se hur körsång kan bidra till att stärka oss mot de skadliga effekterna av stress, berättar Christina.

LÄS ÄVEN: Stressad och frustrerad? Att skrika kan få dig att må bättre

Alla kan dra nytta av att sjunga

Andra studier har visat att det — förutom oxytocin — frigörs ett gäng andra må-bra-hormoner när vi sjunger, som till exempel serotonin, adrenalin och dopamin. Man har också kunnat se hälsoeffekter som att hjärta och lungor ”får motion”, att blodtrycket kan sjunka och immunförsvaret stärkas.

Christina Grape-Viding beskriver körsång som ett Kinderägg.

— Det är tre positiva saker i ett: de fysiska och psykiska fördelarna och det sociala värdet i att göra något tillsammans. Och det har inget att göra med hur man låter, alla kan dra nytta av att sjunga. Det är också en aktivitet som är väldigt här-och-nu. Det kräver fokus och du kan inte hålla på med något annat samtidigt, vilket är välgörande då vi annars omger oss med mycket som distraherar oss.

Så – kommer jag att sjunga i kör igen? Absolut, det blir fler besök på Må bra-kören. Men framför allt kommer jag att träna mer på att våga sjunga ut hemma. Försöka få till magstödet och tänka lite på sång som cykling. För det kunde jag ju heller inte göra innan jag började öva. Eller hur?

Det lär bli fler besök hos Må bra-kören för Hälsas reporter.

Visste du det här om körsång?

  • Barn som får sjunga och musicera presterar bättre i skolan? Musikträning har visat sig kunna stärka barns arbetsminne.
  • Lyssning på musik kan påskynda återhämtningen efter en stroke? Åtminstone om det är musik som patienten gillar.
  • Patientens favoritmusik kan ge lägre puls och verka smärtstillande efter en operation?
  • Musik och sång – som sänker stressnivåerna – kan lindra inflammationer i kroppen?
  • Körsång kan minska risken för blodpropp. Mängden fibrinogen, det som får blodet att levra sig, sjunker när vi sjunger.

Källor: Sveriges körförbund, Hjärt- och Lungfonden m fl

LÄS ÄVEN: Håll igång hjärnan – och hitta din nya favorithobby