Vegetariska favoriter på midsommarmenyn

Midsommar behöver inte bara betyda sill och lax. Varför inte variera midsommarmenyn i år med en lök- och spenatpaj, en pärlgrynsallad eller ett saftigt focaccia-bröd? Här bjuder vi på fyra vegetariska favoriter!

Vegetariska favoriter på midsommarmenyn

Recept Lena Söderström Foto Eva Hildén

Lökpaj med spenat

Tid 1 timme 30 minuter | 6–8 bufféportioner


Du behöver:

Pajdeg
5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 dl iskallt vatten

Fyllning
2 msk rapsolja
300 g spenat, gärna småbladig
1 knippa färsk lök (3 lökar)
2 msk smör och rapsolja + 1/2 msk till folien
salt, peppar

Äggsmet
250 g ricottaost
4 ägg
4 dl grädde
3 dl riven gratängost
2 dl riven västerbottensost
1–2 krm salt
1/4 krm vitpeppar
färska örter till garnering


Gör så här:

1 Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i matberedare monterad med kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

2 Tryck ut degen i en pajform, så att den kommer upp lite på kanten. Ställ kallt cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut pajen och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

3 Fyllning: Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller kastrull. Lägg i spenaten. Ta från värmen och rör om spenaten tills spenat blir mjuk, cirka 1 minut. Låt kallna och krama ur vätskan. Ansa löken. Skär den vita delen av löken i små klyftor, skiva det gröna. Fräs löken i smör och olja cirka 3 minuter.

4 Äggsmet: Lägg ricottaosten i en bunke och rör den mjuk, gärna med elvisp. Blanda i äggen, ett i taget. Rör i grädden, lite i taget. Blanda i de rivna ostsorterna, salt och peppar.

5 Varva spenat och lök med äggsmeten i pajen, packa inte grönsakerna för hårt, ostsmeten ska kunna rinna ner emellan.

6 Täck pajen med smörad aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter. Ta bort folien och grädda tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 20 minuter. Garnera med örter vid serveringen.

De mjälla knipplökarna smakar underbart i den här pajen med spenat och västerbottensost.


Lökflarn med prästost

Tid 35 minuter | 6 portioner


Du behöver:
1 knippa färsk lök
2–3 msk olivolja flingsalt
2 dl crème fraiche
150 g riven prästost
1 förp (ca 250 g) kyld smördeg på rulle
1 liten knippa ramslök


Gör så här:

1 Sätt ugnen på 200 grader.

2 Ansa och dela den färska löken. Pensla löken med oljan och stek den i het stek- eller grillpanna cirka 10 minuter eller tills den blivit mjuk. Ta av från värmen. Salta.

3 Blanda crème fraiche och 100 g av osten i en bunke.

4 Rulla ut smördegen med sitt papper på en ugnsplåt. Nagga degen med en gaffel och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Ta ut och tryck till degen om den puffat upp sig. Bred på ostkrämen, strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen ytterligare cirka 15 minuter, eller tills flarnen fått fin färg.

5 Toppa flarnen med den färska löken och garnera med ramslöken.

Lök, prästost och crème fraiche är gott som topping på ett frasigt smördegsflarn. Vi garnerar med färsk ramslök.


Pärlgrynssallad med tomat

Tid 15 minuter + tid att dra | 6–8 bufféportioner


Du behöver:
6–8 portioner kokta, kalla pärlgryn (korngryn), 3–4 dl okokta
5–6 msk finhackad persilja
1/2 dl pinjenötter
ca 500 g svenska minitomater
1/2 citron, saften
3 msk äppelcidervinäger
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk flingsalt
2 krm nymalen svartpeppar
4–5 msk raps- eller solrosolja
ca 1 msk flytande honung


Gör så här:

1 Blanda de kalla kokta pärlgrynen med persiljan i en bunke.

2 Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får fin färg.

3 Skölj och dela tomaterna.

4 Vispa ihop citronsaft, äppelcidervinäger, vitlök, salt, och peppar i en skål. Vispa i oljan lite i taget. Smaka av med honung. Vänd ner tomaterna i skålen och låt marinera cirka 10 minuter. Vänd sedan ner pärlgryn och toppa med rostade nötter.


Tips: Pärlgrynen går bra att ersätta med matvete eller andra gryn.

Salladen med pärlgryn och tomater blir en fin färgklick på midsommarbuffén.


Focaccia med örtolja

Tid: 2 timmar | 1 bröd (12 buffébitar)


Du behöver:
1/4 pkt (12,5 g) färsk jäst
3 dl vatten, 37 grader
1 tsk salt
1 msk flytande honung
1 msk olivolja till brödet + 2 msk olja till formen
2 dl (130 g) durumvetemjöl
4 1/2 dl (270 g) vetemjöl
flingsalt

Örtolja
1 stor knippa blandade örter, t ex körvel, persilja, dill
1 dl olivolja extra virgin

Till garnering
färska örter


Gör så här:

1 Blanda jäst och vatten tills jästen löser sig. Blanda i salt, honung och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand cirka 10 minuter eller i maskin cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

2 Häll smeten i en väloljad ugnssäker form, cirka 25 centimeter i diameter. Platta ut degen, strö på flingsalt och låt den jäsa övertäckt cirka 30 minuter.

3 Örtolja: Gör örtoljan medan degen jäser. Finhacka örterna för hand eller i en liten mixer. Blanda örterna med oljan för hand. Smaka av med salt.

4 Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar. 5 Grädda brödet i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Häll lite örtolja i fördjupningarna i brödet.

6 Låt svalna och garnera med färska örter. Servera focaccian skuren i bitar med resten av örtoljan vid sidan av.

En klassisk focaccia bakar du på både vete- och durumvetemjöl. Oljan med somriga örter smakar gott till.

  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!