Grönt är skönt! Lyxig, hemmagjord pestopasta

Har du svårt att komma på nya idéer till middag? Vi hjälper dig! Varför inte prova på att laga en fräsch pasta med hemmagjord pesto? Den är enkel att göra och bara den härliga gröna färgen får ju munnen att vattnas!

Text & foto: Hanne Stensvold/Sentralen
Översättning: Cecilia Lübeck

Pasta med örtpesto

4 portioner

400 g tunn pasta, t ex spaghettini eller taglierini
1 msk smör
Färska örter vid servering, t ex basilika, körvel eller oregano

Örtpesto:
2 buntar med färska örter, t ex basilika, bladpersilja och körvel
150 g nötter, t ex pinjenötter, valnötter eller hasselnötter
ca 100 g färsk parmesan i bitar
1–2 vitlöksklyftor
4 dl fin olivolja
Salt och peppar till avsmakning

Gör såhär:

  1. Börja med örtpeston, kör alla ingredienser i en mixer till en jämn massa. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tunnare konsistens kan du tillsätta lite mer olivolja.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men spara lite av kokvattnet när du häller av pastan.
  3. Vänd runt pastan med smör och pesto, tillsätt lite pastavatten för en krämigare sås.
  4. Strö på massor av färska örter.

Tips! Örtpeston kan också blandas med crème fraiche eller gräddfil och användas som dip eller dressing.