Har du svårt att komma på nya idéer till middag? Vi hjälper dig! Varför inte prova på att laga en fräsch pasta med hemmagjord pesto? Den är enkel att göra och bara den härliga gröna färgen får ju munnen att vattnas!
Av: Hanne Stensvold/Sentralen Översättning: Cecilia Lübeck
Pasta med örtpesto
4 portioner
400 g tunn pasta, t ex spaghettini eller taglierini
1 msk smör
Färska örter vid servering, t ex basilika, körvel eller oregano
Örtpesto:
2 buntar med färska örter, t ex basilika, bladpersilja och körvel
150 g nötter, t ex pinjenötter, valnötter eller hasselnötter
ca 100 g färsk parmesan i bitar
1–2 vitlöksklyftor
4 dl fin olivolja
Salt och peppar till avsmakning
Gör såhär:
- Börja med örtpeston, kör alla ingredienser i en mixer till en jämn massa. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tunnare konsistens kan du tillsätta lite mer olivolja.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men spara lite av kokvattnet när du häller av pastan.
- Vänd runt pastan med smör och pesto, tillsätt lite pastavatten för en krämigare sås.
- Strö på massor av färska örter.
Tips! Örtpeston kan också blandas med crème fraiche eller gräddfil och användas som dip eller dressing.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Picklad svamp med smak av lime och peppar
-
3 recept med maskrosor: ”Ogräset” är nyttigare än du tror
-
Nyttig bovetegröt med äpple, valnötter och mandelmjölk
-
Rosa smoothiebowl med färska bär och hemgjord granola
-
Overnight oats med frukt och färska bär – busenkel frukost som smakar efterrätt
-
Krämig svampsoppa med balsamico och timjankrutonger