Text & foto: Hanne Stensvold/Sentralen
Översättning: Cecilia Lübeck
Pasta med örtpesto
4 portioner
400 g tunn pasta, t ex spaghettini eller taglierini
1 msk smör
Färska örter vid servering, t ex basilika, körvel eller oregano
Örtpesto:
2 buntar med färska örter, t ex basilika, bladpersilja och körvel
150 g nötter, t ex pinjenötter, valnötter eller hasselnötter
ca 100 g färsk parmesan i bitar
1–2 vitlöksklyftor
4 dl fin olivolja
Salt och peppar till avsmakning
Gör såhär:
- Börja med örtpeston, kör alla ingredienser i en mixer till en jämn massa. Smaka av med salt och peppar. Önskas en tunnare konsistens kan du tillsätta lite mer olivolja.
- Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen, men spara lite av kokvattnet när du häller av pastan.
- Vänd runt pastan med smör och pesto, tillsätt lite pastavatten för en krämigare sås.
- Strö på massor av färska örter.
Tips! Örtpeston kan också blandas med crème fraiche eller gräddfil och användas som dip eller dressing.
Senaste vegorecepten från Tidningen Hälsa:
-
Saftigt morotsbröd med chiafrön och havre
-
Fem goda vegosoppor att laga i höst: Nyttigt och budgetvänligt
-
Tomatsallad med chili, lime och koriander – spännande smaker på enkelt vis
-
Vegetarisk curry med blomkål och kikärtor – nyttigt och lättlagat
-
Ugnsrostade rotfrukter med honung och rosmarin
-
Ugnsbakade körsbärstomater med vita bönor och fetaost