Madelene blev kvitt medicin och magbesvär – tack vare helt ny kost

Efter tretton år med en kronisk tarmsjukdom, spring på toalett, ont i magen och medicinering fick Madelene Lennartsson nog. Hon bestämde sig för att göra en rejäl livsstilsförändring med kosten i fokus. Idag är hon helt symtomfri!

Text: Susanne Hovenäs
Foto: Thomas Carlgren

Efter ett intensivt och stressigt andra år i gymnasiet, med avklarat körkort och godisätande i stort sett varje dag, gav Madelene Lennartssons mage upp. Hon sprang på toaletten drygt 20 gånger per dag för att göra nummer två och till slut kom det bara blod. Hon åkte in för provtagning och det konstaterades att hon hade den autoimmuna tarmsjukdomen ulcerös kolit.

— Min läkare sa att jag skulle vara tvungen att äta mediciner i resten av mitt liv för att hålla sjukdomen i schack och slippa stora skov. Att få ett stort skov innebär många toalettbesök, blod och slem i avföringen, trötthet, viktnedgång, smärtor med mera, berättar Madelene Lennartsson när vi ses en solig sensommardag.

Madelene Lennartsson

Ålder: 36 år.
Familj: Sambo, två barn, 7 och snart 9 år.
Bor: I en villa i Falköping.
Gör: Arbetar som hälsoinspiratör, receptkreatör under cleanlifestyle.se och fotograf under @fotografmadelene.
Aktuell: Med boken ”Hälsomat – gott, lättlagat, näringsrikt”. Håller även online-kurser i Gröna kuren m.m.

Hon kommer precis från bokförlaget och signering av sin nya bok ”Hälsomat”. Med sprudlande energi och stort leende syns inte ett spår av någon sjukdom. Sedan fem år tillbaka är nämligen Madelene helt medicinfri och har inte haft ett enda skov tack vare en helomvändning i kosten och livsstilen.

— I januari 2018, när mitt årliga läkarbesök närmade sig, visste jag att provsvaren inte skulle se bra ut. Jag läste på om periodisk fasta och om att basa kroppen, för att tarmen skulle få chans att återhämta sig innan provtagningen. Samtidigt hörde jag talas om Gröna kuren av en kollega, så två dagar innan läkarbesöket lade jag om min kost.

LÄS ÄVEN: Minska risken för tarmcancer: Vanorna som förebygger sjukdomen

Trots detta såg proverna, precis som Madelene misstänkt, inte så bra ut. Inflammationsvärdet i tarmen (kalprotektin) låg på 963, normalvärdet är under 50. Hennes läkare ville att hon skulle börja med kortison.

— Jag har ätit det så många gånger och ville verkligen inte börja igen. Det slutade med att han skrev ut en ny medicin, men den hämtade jag aldrig ut.

Inflammationen gick ner

Madelene hade bestämt sig, nu fick det vara nog med att ta en massa läkemedel. Dagen efter pratade hon med sin sköterska om att få lite tid att läka själv. Efter en del övertalning fick hon sex veckor på sig och därefter skulle nya prover tas. Och mycket riktigt, efter veckor med Gröna kuren och periodisk fasta gick inflammationsvärdet ner till 45 — helt utan mediciner.

— Jag var överlycklig och kände mig pånyttfödd. Det var verkligen en fantastisk känsla i kroppen och jag hade ingen aning om att jag kunde må så bra som jag gjorde.

I början var läkarna inte så förtjusta i att Madelene slutade medicinera.

I dag har de accepterat det, men om hon börjar må sämre — och om det vid de årliga läkarbesöken visar att hon har pågående inflammation — kommer hon att behöva ta medicin igen.

LÄS ÄVEN: Ny IBS-behandling mer effektiv än probiotika: ”Förbättring inom 14 dagar”

Att sluta med sin medicin på eget bevåg, oavsett vilken, är inget Madelene rekommenderar andra att göra. Detta gjorde hon helt utifrån sin intuition.

Efter alla år med kortisonkurer, immunförsvarsdämpande mediciner, provtagningar, järndropp och koloskopiundersökningar har Madelene aldrig blivit erbjuden en dietistkontakt.

— Jag har aldrig fått frågan hur jag äter, om jag tränar, sover bra eller om jag har lätt för att bli stressad. Min första läkare sa att jag skulle sluta dricka mjölk eftersom det kunde ha en positiv effekt, men alla efter honom har sagt att det inte spelar någon roll varken hur jag äter eller lever. Så här i efterhand är det lätt att förstå varför jag fortsatte att strunta i att göra förändringar kring min livsstil — det spelade ju ändå ingen roll.

Gröna kuren

Att äta enligt Gröna kuren innebär att alla kolhydratrika livsmedel plockas bort under en begränsad period. Det är en typ av diet, eller kanske snarare en detox, som genomförs under 1–3 månader, vars egentliga syfte är att minska tarmbesvär som uppblåst mage, IBS, sötsug, sockerberoende, candida etc. Kuren hjälper också mot sura uppstötningar, trötthet, svamp, humörsvängningar och hormonrubbningar.

Har haft en osund relation till mat

Och Madelene har verkligen varit en riktig sockerråtta. Under uppväxten struntade hon princip i vad hon stoppade i munnen. När hon kom hem från skolan blev det snabbmakaroner med dressing och ketchup till mellanmål. Och varje vecka köpte hon en stor godispåse som räckte i flera dagar.

— Jag har så länge jag kan minnas haft en osund relation till snabbmat och sockriga livsmedel. Fast mina magproblem började egentligen redan när jag var en liten bebis. Jag hade kolik i tre månader och skrek mig igenom kvällarna. På den tiden var det aldrig tal om att min mamma skulle utesluta något ur sin kost, som exempelvis mjölk, för att lindra mina symtom.

LÄS ÄVEN: Annica led av IBS i över 15 år: ”Jag hade en rad obalanser i kroppen”

När Madelene förstod vilken stor roll maten har för hennes välmående fick hon också andra värderingar. Hon plastbantade köket och började uppmärksamma ingredienslistor på både mat och hudvård. Madelene är tydlig med att hälsa inte bara handlar om mat utan också om andra faktorer.

— Jag tror att många av dagens sjukdomar grundar sig i stress. Att försöka minimera och ta kontroll över stressen är en viktig del i livet. Jag brukar dela upp hälsan i fyra ben: sömn, kost, motion och vila. Tänk dig om något av benen på ett bord är i obalans, då står bordet ostabilt. Detsamma gäller hälsan.

Äter mat lagad från grunden

Att kombinera sin nya kosthållning med familjelivet ser inte Madelene som något problem, trots att sambon först trodde att det skulle vara något övergående.

— Barnen var väldigt små när jag ändrade mitt sätt att äta så de är vana vid mycket grönsaker, olika sorters mat och älskar mat lika mycket som jag. Vi har alltid lagat mat från grunden. Varken jag eller min sambo är uppvuxna med hel- och halvfabrikat, vilket jag är tacksam för. Trots detta har det varit svårast för honom med omställningen, som han för några år sedan trodde bara skulle vara en fas. Men vi möts och jag har aldrig försökt att övertala honom att äta på ett visst sätt. Jag tycker att vi har en fin och balanserad vardag som funkar för hela familjen.

LÄS ÄVEN: Trötthet kan bero på inflammation i magen – här är maten som återställer din energi

I dag äter Madelene enligt en liberal lågkolhydratkost och fokuserar på det hon mår bra av att äta, vilket innebär naturligt näringsrik mat lagad från grunden, fri från gluten, mjölk och vitt socker.

— Jag tycker inte att jag behöver välja bort särskilt mycket i matväg. Jag äter till exempel smör, och ost är mitt godis. Men varje gång jag känner en obalans i magen, som kan yttra sig efter exempelvis en stressig period, börjar jag äta strikt enligt Gröna kuren igen. Min tarm får då chans till vila och att återhämta sig, dessutom slipper jag berg-och-dalbanan i blodsockret.

Utifrån egen erfarenhet att kosten verkligen kan förändra och läka kroppen brinner Madelene för att inspirera andra att äta näringsrik och nyttig mat. Hon har både online-kurser, håller föreläsningar och har nu släppt sin första kokbok. Hon menar också att det aldrig är för sent göra en livsstilsförändring.

LÄS ÄVEN: Jane lindrar sin IBS med hypnos: ”Utan behandligen är jag tillbaka på ruta ett”

— För mig tog det 13 år innan jag verkligen bestämde mig för att jag ville försöka må bättre. Det talar för att det även handlar om den mentala biten när man ska göra en förändring. Det tar lite tid och man behöver vara tålmodig, men kom ihåg att det är en investering för livet!

Det här är ulcerös kolit

Avser blödande tjocktarmsinflammation och är en autoimmun inflammatorisk tarmsjukdom, som endast berör tjocktarmen och ändtarmen. Den räknas in i gruppen inflammatorisk tarmsjukdom.

Inflammationen uppkommer av att kroppens immunförsvar börjar angripa den egna vävnaden. Sjukdomen kommer i så kallade skov och blir i allmänhet mer allvarliga ju mer utbredd sjukdomen är, även om det är väldigt individuellt.

Orsakerna är ännu inte klargjorda. Allt pekar på att sjukdomen är ett samspel mellan arv och miljö och att tarmfloran spelar en roll.

Källa: wikipedia.se, Örebro Universitet.

Madelenes 5 bästa tips vid tarmproblem

  1. Minimera stress.
  2. Ät mat lagad från grunden.
  3. Lyssna på din kropp och vad den mår bra av.
  4. Minimera eller uteslut gluten, mjölk och socker (alla livsmedel med ett högt kolhydratinnehåll) under en period för att se om det gör skillnad.
  5. Skapa de rätta förutsättningarna i ditt liv för att må bra.

LÄS ÄVEN: Cancerläkaren David Stenholtz: ”Undvik all mat som det görs reklam för”