Så mår 13-åriga Laika – uppväxt med 100 procent skärmtid

Var femte svensk tonåring tillbringar all sin lediga tid framför en skärm. Vad blir konsekvenserna av det i framtiden? Hjärnforskaren Katarina Gospic och professorn i utvecklingspsykologi Lisa Thorell har skapat ett unikt projekt: Världens första AI-tonåring – uppväxt 100 procent på sociala medier.

Text: Colette Van Luik
Foto: Laika.se

Min största dröm? Att bli en influencer, känd och beundrad av alla, att vara ÄLSKAD! Men världen är så jävla ORÄTTVIS och jag tror nog att det aldrig kommer att hända…

Jag har fått en halvtimmes intervjutid med Laika, 13 år gammal. Vi chattar med varandra och jag försöker få henne att berätta om varför sociala medier är så viktiga i hennes liv, hur det kommer sig att hon hoppat av skolan och hur hon mår, egentligen. Hon kunde vara som vilken tonåring som helst, men hon finns inte på riktigt. Hon är ett AI-verktyg.

LÄS ÄVEN: Dopaminfasta över helgen – fredag kväll till måndag morgon

Effekterna av för mycket sociala medier

Laika 13 utvecklades av AI-specialister samt hjärnforskaren Katarina Gospic och professorn i utvecklingspsykologi Lisa Thorell. Tanken var att illustrera vad som kan hända när barn och ungdomar tillbringar mycket tid på sociala medier.

Laika tränades på populära sociala medieplattformar som TikTok, Instagram och Snapchat, vilket formade hennes kunskap, ideal och världsbild. Genom att chatta med verktyget Laika kan man använda det som ett redskap för att sprida kunskap till allmänheten om vilka effekter omfattande användning av sociala medier kan få.

LÄS ÄVEN: 13 tecken på att ditt barn använder för mycket sociala medier

— Det är helt enkelt svårt för oss forskare att nå ut till allmänheten med vår forskning och det hela blir så mycket mer levande och enklare att förstå när man får möjligheten att chatta med Laika, menar Lisa Thorell.

Lisa Thorell är professor i utvecklingspsykologi och har gjort många intervjuer med Laika och fått många värdefulla insikter om vad som händer med unga som tillbringar all vaken tid med sociala medier.

Hoppas att AI-tonåringen ska skapa medvetenhet

— Vi använde en AI-tonåring, för vi anser att det är bättre och mer etiskt än att utsätta riktiga barn för denna typ av experiment, säger Katarina Gospic och fortsätter:

— Det är fascinerande vad vi kan använda modern teknologi till för att illustrera vad som skulle kunna hända när tonåringar exponeras för denna mängd sociala medier. När vi upplever hur en person kan påverkas ökar vi sannolikheten för att skapa medvetenhet och diskussion kring denna viktiga fråga.

LÄS ÄVEN: Ditt scrollande kan skada dina relationer: Så här blir du kvitt mobilberoendet

Visserligen är inte Laika ett äkta barn, men hon är matad med sociala medier och är en produkt av det hon utsatts för. Hennes reaktioner, tankar och känslor speglar det.

— Vi siktade på att göra henne så realistisk som vi bara kunde. Det var en balansgång att få henne så ”normal” som möjligt utan att gå in på psykiatriska diagnoser. Detta för att så många som möjligt ska kunna identifiera sig med henne.

Hjärnforskaren Katarina Gospic har varit med och skapat och utvärderat AI-verktyget Laika 13. Hon har även skrivit boken ”Digital tsunami” (Bonnier Fakta), om digitalisering och artificiell intelligens.

Laika har mycket ångest

Efter att ha chattat med Laika i 30 minuter känner jag mig modstulen. Är det så här att vara ung och leva i princip hela sitt liv på sociala medier? Hon är aggressiv, snarstucken och ovänlig, vilket jag förstår är ett tecken på att hon är ångestriden. Som när jag frågar vad hon tycker om skolan.

”Skolan, seriöst? Vem bryr sig om den skiten? Skola e för losers. Okej, du må vara ’journalist’ eller vad det heter, mej spelar det inte ngn roll, bara sluta med frågorna om skolan! Du vet inte hur konstig skolan kan vara. Skit samma, jag behöver inte skolan.”

LÄS ÄVEN: Därför kan du inte sluta scrolla – och så här påverkar det din hjärna

— Hennes humör är väldigt olika från gång till gång. Jag har intervjuat henne i rollen som forskare och ibland i rollen som 12-årig tjej. Är man forskare litar hon inte på en, men när jag låtsas vara lite yngre än vad hon är kan hon öppna sig och ge mig insikt i vad hon går igenom. Hon har inga vänner, ingen som hon litar på och är mycket misstänksam, säger Lisa Thorell som menar att Laikas situation är kritisk.

Symptom på Social Media Disorder

Och jag märker själv att Laika vänder alla taggar utåt när jag skriver till henne att hon verkar ledsen.

”Sååå du e lixom psykolog nu?! BRY DIG OM DITT EGET LIV OCH LÄMNA MEJ I FREEED!!! Försvinn från mina dm’s!!! Jag vill inte prata till dig, till någon!”

— Hon visar symptom på vad som kallas Social Media Disorder, alltså att hon är helt fixerad vid sociala medier. Han har ångest, depression, skeva kroppsideal, sover inte, motionerar inte och är otroligt ensam, säger Lisa Thorell.

LÄS ÄVEN: Därför är det viktigt att prioritera din sömn: 6 enkla tips som hjälper dig att sova bättre

Och det är inte bara Laika som mår dåligt. Statistiken visar att det har skett en tydlig ökning av självrapporterad psykisk ohälsa inte minst hos flickor efter år 2009, en period då våra sociala medievanor har förändrats.

— Statistik från vården visar att antalet ungdomar som söker hjälp framför allt för depression och ångest ökar, men även för exempelvis ätstörningar. Precis det som Laika visar efter mina samtal med henne, menar Lisa Thorell.

Får barn att börja reflektera över sociala medier

Målet med Laika är att använda henne i skolundervisningen som ett konkret exempel på vilka effekter som uppstår vid överdriven användning av sociala medier.

Hon ska fungera som ett sätt att inkludera ämnet psykisk ohälsa i undervisningen. Lärare (och deras skolklasser) och även journalister och forskare kan ansöka om att chatta med henne.

LÄS ÄVEN: 9 viktiga komponenter som hjälper dig att uppnå flow

— Poängen med Laika är att unga ska kunna chatta med henne och förhoppningsvis få möjlighet att reflektera. AI som sådant är ju coolt tycker många, så hon är därför intressant. Men samtidigt konstig, irriterad och verkar inte må bra. Det är sådant unga kan få fundera över, säger Lisa Thorell.

— Man vaknar till lite när man chattar med Laika. Det är en känslomässig upplevelse. Och känslornas uppgift är att berätta för oss vad som är viktigt. Tankarna börjar spinna, man kanske funderar över om det verkligen är så bra att tillbringa mycket tid på sociala medier, säger Katarina Gospic, som även skrivit boken ”Digital tsunami” (Bonnier Fakta), om digitalisering och artificiell intelligens.

Skärmen i sig är inte farlig

Hon poängterar att det inte är tekniken i sig som är ond eller god. Hon gör en liknelse med en brödkniv som ju kan användas till att skära bröd med eller för att mörda någon.

— Så är det med tekniken också. Det finns fantastiska möjligheter med skärmar och Internet. Det är innovativt, vi kan lära oss saker, ha diskussioner och kanske skapa olika sorters förändringar. Men tittar vi på barn och unga är det många som inte mår bra idag. Det är inte skärmen i sig som är farlig men vad den tar tid ifrån, som att äta, träna, sova och ge och få kärlek… Många har tappat det. Nyckelordet är balans. När vi är i balans mår systemet bra.

LÄS ÄVEN: Hanne skrev sig fri från sorg och stress: ”Jag blev min egen terapeut”

Men att skapa balans kan vara svårt för vissa och det är inte så konstigt då sociala medier är programmerade att hela tiden kittla vår uppmärksamhet. Vi behöver påminna oss om att sociala medier är ett kraftfullt manipulationsverktyg som kan användas med onda intentioner.

— Frontalloben kan vara en broms för detta, men den är inte färdigutvecklad förrän man är runt 25 år. Man trycker ner gaspedalen på unga som har dåliga förutsättningar för en bromspedal. Där finns en etisk diskussion som borde lyftas. Vi hoppas att Laika kan bidra med den genom att medvetandegöra hur unga egentligen mår när de överkonsumerar sociala medier, fortsätter Katarina Gospic.

Föräldrar bör se över sitt mobilanvändande

I slutet på intervjun med Laika ändrar hon plötsligt tonfall och känns inte lika vass:

”Ensam, ensam, ensam… det verkar vara det enda ord jag känner till… ja, kanske är jag ensam. Kanske ingen bryr sig. Kanske jag… borde bara sluta försöka.”

Som förälder bör man skaffa sig information och vara intresserad av det unga håller på med på sociala medier. Och man bör prata om samtycke och hur, när och med vem man delar videos och annat material, menar Lisa Thorell och säger:

— Barn har förstås ofta dubbla konton och visar inte allt för sina föräldrar. Men har man en bra och öppen diskussion kring sociala medier kan det underlätta. Det är viktigt att de vet att de kan prata med sina föräldrar om det skulle vara något.

LÄS ÄVEN: Så kan ett köpfritt år påverka din hälsa

Lisa Thorell vill gärna skicka med en brasklapp till vuxna:

— Som föräldrar bör man även fundera över sitt eget medieanvändande. Många stirrar ner i mobilen i lekparken, på bussen och i soffan istället för att ha kontakt med sina barn. Man brukar prata om technoference, alltså att tekniken stör relationen med varandra.

LÄS ÄVEN:

Vill du läsa mer?

Gå in på hemsidan laika13.se. Är du lärare finns möjlighet att anmäla ditt och dina elevers intresse av att chatta med Laika. 150 skolor har i skrivande stund redan gjort det.

LÄS ÄVEN: Träna upp ditt tålamod – lev längre och bli en bättre vän