Läskande lemonad med vattenmelon, mynta och grönt te

Frisk och syrlig lemonad smakar fantastiskt gott en varm sommardag. Denna lemonad har smaksatts med lite grönt te som gör den extra god och nyttig.

Recept: Andrea K Petersen, näringsfysiolog
Foto: Getty Images 

Lemonad med vattenmelon

ca 1 ½ liter

½ stor vattenmelon, i bitar
2–3 citroner, skalade och skivade
2 tsk flytande honung
2–3 påsar grönt te (valfritt)
2 ½ dl vatten
Servering:
myntablad
isbitar eller krossad is  

Gör så här:

1. Mixa vattenmelonen med en skvätt vatten till en jämn massa, använd stavmixer.
2. Häll citron, honung och 2 ½ dl vatten i en kastrull. Värm till kokpunkten medan du mosar citronen så mycket som möjligt.
3. Dra av från plattan, lägg i tepåsar (valfritt) och låt blandningen dra i cirka 10 minuter. Smaka av med honung, om du vill ha den sötare.
4. Sila under tiden vattenmelonblandningen i en stor kanna. Gör samma sak med citronblandningen. Rör om och ställ den kallt. Drycken kan förvaras i kylskåp ett par dagar. Häll upp med is, gärna krossad, och garnera med myntablad.

Per deciliter: 19 kcal, 0,3 g protein, 4 g kolhydrater, 0,5 g fibrer
Vitaminer: A, C
Mineraler: Kalcium, kalium, magnesium

Fakta om vattenmelon

Vattenmelon är en populär frukt och det är inte konstigt att den är en favorit under varma sommardagar. Vattenmelonen har sitt ursprung i Afrika och har vanligtvis vackert röd fruktmassa och söt smak.

Över 90 procent av vattenmelonen består av vatten. Den innehåller A-vitaminet betakaroten och ett ämne som heter lykopen. Lykopen är huvudsakligen ett färgämne i samma familj som betakaroten och finns i de flesta röda grönsaker och frukter. Färgämnet är en kraftig antioxidant som kan skydda mot olika cancerformer och hjärtsjukdomar.

Frukten innehåller också kostfibrer, som är bra för matsmältningen, och kalium som hjälper till att reglera blodtrycket.