Nyttigare pannkakor som barnen älskar

Alla älskar pannkakor och det är lätt som en plätt att göra dem nyttiga så att de uppskattas extra mycket av både stora och små. Här får du förslag på tre pannkaksvarianter. Skippa sylt och grädde och toppa istället med bär, frukt, nötter och kanske lite honung om extra sötma önskas.

Nyttigare pannkakor som barnen älskar

Text Eva Boholm  Foto Getty Images

Glutenfria havrepannkakor

Se till att använda glutenfria havregryn eftersom vanliga havregryn kan innehålla spår av vete! Med havregryn istället för mjöl i smeten får du i dig mer vitaminer, mineraler, protein och fibrer.

2 portioner

1 dl mjölk
1 dl havregryn
2 ägg
lite salt
lite kardemumma
Topping:
keso och rivet äpple

Gör så här:

1. Vispa ihop mjölk och havregryn till en smet. Tillsätt därefter resten av ingredienserna.
2. Stek på medelsvag värme tills pannkakan har stelnat och fått fin färg. Vänd och stek på andra sidan.
3. Servera med keso och rivet äpple. 

Dinkelpannkakor

De här pannkakorna är gjorda på dinkelmjöl som är nyttigare än vanligt vetemjöl. Vi har många ägg i smeten som ger extra god smak och lång mättnadskänsla. 

2 1/2 dl siktat dinkelmjöl
lite salt
lite vaniljpulver
4 dl mjölk
6 ägg
smör eller olja för stekning

Gör så här:
1. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa därefter ner mjölken.
2. Knäck i äggen och vispa ihop allt till en smet.
3. Värm oljan eller smält smöret i en stekpanna och och grädda pannkakorna gyllene på båda sidor.

TIPS!

Gott till pannkakorna är att steka ett tärnat äpple i smör och kanel och sedan toppa med rostade hasselnötter och en klick turkisk yoghurt! 

Matiga bönpannkakor

Barnsligt goda pannkakor men med mer fibrer, protein och mättnadskänsla än vanliga. 

1 frp stora vita bönor, inkl spad (380g)
2 dl naturell soygurt
3 msk olja
1,5 msk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kikärtsmjöl
2 dl vetemjöl
smör eller olja för stekning

Gör så här:
1. Häll upp bönor, spad, soygurt, olja, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ihop eller kör med stavmixer tills du har en slät smet.
2. Sikta ner kikärts- och vetemjöl i smeten och blanda ordentligt. Låt smeten svälla i ca 10 minuter.
3. Klicka ner smeten i en stekpanna med lite olja eller smält smör. Stek på medeltemperatur tills pannkakorna är gyllenbruna på båda sidor.

 

 

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
  • Få tidningenhalsa.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!