Oavsett om du har haft turen att hitta kantareller i skogen eller får köpa dem i butik kan du göra den här krämiga kantarellsåsen med vitt vin och spenat. Servera med glutenfri pasta, vi valde tagliatelle.
Text & foto: Sofia Tegnefur
Glutenfri tagliatelle med kantarellsås
Till 4 personer
Kantarellsås:
300 g förvällda kantareller
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
100 g färsk bladspenat
300 ml sojagrädde
2 msk vitt vin eller matlagningsvin
1 tsk torkad timjan
salt & peppar
Rapsolja till stekning
Till servering:
12 glutenfria tagliatellenystan
Rostade nötter
Några kvistar färsk timjan
Så här gör du pasta med kantarellsås:
- Pasta: Koka upp vatten till pastan. Tillsätt salt, lägg ner pastan. Koka enligt anvisningarna på förpackningen.
- Kantarellsås: Finhacka löken.
- Hetta upp lite rapsolja i en stekpanna, vänd ner löken i pannan.
- Pressa ner vitlöksklyftorna, fräs tills löken blivit mjuk.
- Tillsätt de förvällda kantarellerna, fräs i ytterligare några minuter tills all eventuell vätska kokat bort.
- Rör ner bladspenaten, tillsätt sojagrädde, torkad timjan och det vita vinet.
- Låt sjuda i ytterligare 5-10 minuter.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Servera såsen tillsammans med tagliatelle, toppa gärna med rostade nötter och färsk timjan.
Fler goda pastarätter:
Pastasallad med sparris och champinjoner